Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Експерти МАГАТЕ знову не отримали доступ до одного з енергоблоків ЗАЕС

26 липня, 19:09

 

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які працюють на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), повідомили, що вкотре не отримали доступ на відвідування однієї з частин шостого енергоблока станції. Також команда агенції повідомила, що протягом останнього тижня продовжували чути вибухи та стрілянину на різних відстанях від станції.

Про це йдеться у в пресрелізі від 26 липня на сайті агенції, пише Рубрика.

Експерти агенції протягом останнього тижня провели кілька обходів, зосереджених на моніторингу ремонтних робіт, а також наявності необхідних запасних частин для Запорізької АЕС.

"На всіх атомних електростанціях світу технічне обслуговування має важливе значення для запобігання деградації конструкцій, систем і компонентів реактора. Це завдання було особливо важко виконати під час війни. Але якщо не проводити їх регулярно та комплексно, це може ще більше збільшити ризик ядерної аварії в майбутньому", – підкреслив Гроссі.

Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ.

Так у звіті йдеться, що команда МАГАТЕ впродовж останнього тижня спостерігала за поточним ремонтом компонентів головного електричного трансформатора реакторної установки №3. Після завершення технічного обслуговування будуть проведені випробування, щоб переконатися в працездатності трансформатора до його повернення в експлуатацію на ЗАЕС.

Фахівці агенції також спостерігали за плановими ремонтними роботами в реакторному залі та допоміжному корпусі АЕС енергоблока №6, включаючи кран заправної машини та теплообмінники. Команда також мала змогу спостерігати за обслуговуванням деякого електричного, а також приладового та контрольного обладнання.

"Під час відвідування машинного залу енергоблока №6 команда знову не отримала доступу до його західної частини", — йдеться у звіті агенції.

Також експерти МАГАТЕ спостерігали за аварійними випробуваннями дизель-генератора на енергоблоці №4, які проводилися відповідно до встановлених критеріїв ядерної безпеки.

У пресрелізі вкотре повідомляється, що протягом останнього тижня експерти агенції продовжували чути вибухи та стрілянину на різних відстанях від станції

Після серії відключень на початку цього місяця, які також вплинули на доступність води, електроенергію було відновлено в сусідньому місті Енергодар, де проживає більшість персоналу ЗАЕС, підкреслюється у звіті.

"На майданчику ЗАЕС експерти МАГАТЕ цього тижня мали більш регулярний доступ до водопровідної води після нестачі минулого тижня".

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати