Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Культурна програма та айдентика Саміту "Кримська платформа"

21 серпня, 09:42
Фото: facebook.com/UkraineMFA/

23 серпня 2021 року в Конгресно-виставковому центрі «Парковий» відбудеться Інавгураційний саміт Кримської платформи, який відвідають 44 іноземні делегації. На полях Саміту пройде культурна програма, яка складається з інтерактивних елементів, цифрових інсталяцій, виставок та музичної програми. Відкриє офіційну програму Саміту співачка Джамала з піснею «1944».

Культурну програму для Саміту «Кримська платформа» організовують Міністерство закордонних справ України та Український інститут за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики. Куратори культурної програми — Алім Алієв та Тетяна Філевська (Український інститут).

Серед елементів програми: мультимедійна галерея «Stories of Crimea» — імерсивна інсталяція про основні поворотні моменти тисячолітньої історії Криму, створена з використанням пісочної анімації, кримськотатарських орнаментів та картин українських і кримських художників; інтерактивна мультимедійна інсталяція «Тесеракт Крим», яка символізує цілісність країни та важливість кожної людини; виставка «Символи Криму» – експозиція із 10 предметів та їхніх фото, які є цінним зв’язком з недосяжним домом для героїв проєкту. Інсталяція «Зоряний Пил» української художниці Марії Куліковської повторює обриси Керченського півострова, де народилась та виросла мисткиня. Інтерактивна відеостіна «Культурні скарби Криму» розповість іноземним делегатам про об’єкти, що є серцем культурної спадщини півострова: Скіфське золото, Херсонес Таврійський та Генуезьку фортецю, Ханський палац у Бахчисараї, а також про традиції кримських татар – народне мистецтво, мову, кухню та релігійне життя. У проєкті віртуальної реальності «Рідний Крим» / «We are Crimea» відомі кримчани – Джамала, Олег Сєнцов, Мустафа Джемілєв та Ахтем Сеітаблаєв – розповідають про місця своїх найтепліших спогадів у Криму, які кожен гість Саміту зможе побачити і відчути через VR окуляри. Через проєкт «Листи до Криму» гості саміту зможуть написати побажання мешканцям півострова, які одразу висвітлюватимуться на сайті Кримської платформи (https://crimea-platform.org/) і будуть доступні в мережі. Музичний супровід події забезпечить етноджазовий колектив Усеіна Бекірова. Також організатори підготували подарунки й сувеніри для гостей саміту, які розповідають про минуле і сучасне Криму.

«Ми хочемо, щоб делегації, які перебуватимуть у Парковому, не просто знаходились в оточенні голих стін, як зараз, а від першої хвилини були занурені в атмосферу Криму таким, яким ми його відчуваємо», – прокоментувала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Для Кримської платформи було створено власну айдентику, яка складається із логотипу та слогану «Крим – це Україна: сильніші разом». Логотип Кримської платформи графічно представлений стовпами демократії, які зберігає Херсонес, і голубом – міжнародним символ свободи і миру. Це також акцент на тому, що метою Кримської платформи є повернення Криму під контроль України мирним, політико-дипломатичним шляхом. Разом ці символи поєднуються в обриси кримськотатарської тамги і українського тризуба, а синергія кольорів українського і кримськотатарського прапорів стає аналогію самого Саміту, де об’єднання зусиль робить нас сильнішими на шляху до деокупації Криму. 

Кримська платформа – це новий міжнародний консультаційно-координаційний формат, який створюється у розвиток ініціативи Президента України і спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Джерело: МЗС України

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати