Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вперше офіційно засудив агресію рф та визнав загрозу для культури України

27 липня, 15:33

В ЮНЕСКО вперше офіційно зафіксували, що дії російських загарбників є загрозою для об'єктів культурної спадщини України та закликали російську федерацію "утриматися від таких дій".

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міністерства закордонних справ України.

Як зазначили у відомстві, 25 липня на 46-й сесії комітету розглянули питання стану збереження українських об'єктів всесвітньої спадщини:

  • "Київ: Собор Св. Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра",

  • "Львів – Ансамбль історичного центру",

  • "Історичний центр Одеси".

Комітет всісвітньої спадщини (КВС) закликав росіську федерацію "утриматися від будь-яких дій, які б завдавали прямої чи опосередкованої шкоди об'єктам та буферній зоні, культурній спадщині України в цілому та об'єктам, включеним до Попереднього списку".

Окрім того, як наголосили у міністерстві, Москву закликали виконувати свої зобов'язання за міжнародним правом, включаючи статтю 6 Конвенції про всесвітню спадщину.

КВС також вперше рішуче засудив повномасштабну агресію росії та цілеспрямоване знищення культурної спадщини та української ідентичності.

У відомстві наголосили, що для України рішення комітету має "довгострокові позитивні наслідки". Станом на зараз найголовнішим є те, що Комітет офіційно зафіксував, що саме росія є причиною загрози обʼєктам культурної спадщини України.

"По-друге, підтримка України в КВС дає чіткий сигнал країні-агресорці, що цивілізований світ стоїть на боці України у відновленні справедливості та захисті культурної спадщини України", – зазначила голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО Ірина Боровець.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати