Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Понад 95 квадратних кілометрів Донецької області потрапили у тимчасову окупацію за липень 2024 року

26 липня, 09:53
Мапа: Вільне радіо/DeepState

Понад 95 квадратних кілометрів Донецької області потрапили у тимчасову окупацію за липень 2024 року. Найбільше просування у понад 5 кілометрів були на покровському та торецькому напрямках. За місяць в окупацію потрапили 12 населених пунктів та ще у декількох частково посунули лінію фронту. Розбираємося, як минув місяць на фронтах Донеччини, повідомляє Вільне радіо.

Усі дані, наведені нижче, журналісти Вільного радіо наводять, спираючись на інформацію аналітичного порталу DeepState, що була оприлюднена з кінця червня по кінець липня 2024 року.

Російські окупанти на покровському напрямку пройшли за липень 2024 року понад 6 кілометрів

Як і всю повномасштабну війну, одні з найважчих боїв на території України тривають у Донецькій області. Найбільші просування цього місяця армія загарбників мала на покровському напрямку.

Журналісти Вільного радіо порахували, що з кінця червня та 25 днів липня російська армія змогла тимчасово захопити на покровському напрямку територію площею близько 49 квадратних кілометрів.

 
Слід зазначити, що ЗСУ змогли дещо сповільнити рух росіян. 

Місяць тому Вільне радіо аналізувало, як російська армія за чотири місяці 2024 року просунулась на Авдіївському напрямку на понад 25 км: це 272 квадратних кілометри та 19 населених пунктів Авдіївської громади, які змогла тимчасово захопити російська армія. Якщо поділити цю площу, виходило майже 70 квадратних кілометрів, які загарбники окуповували щомісяця.

Однак повністю зупинити рух російської армії не вдається. Так, окупанти тимчасово захопили сім сіл, за восьме на 25 липня тривають бої. Зокрема, остаточно захопили Новоолександрівку, Лозуватське, Прогрес, Сокіл, Восход, Євгенівку та повністю витиснули ЗСУ з Новопокровського, а також наполовину захопили Новоселівку Першу.

 
Найсуттєвіше просування окупанти змогли здійснити від села Сокіл у напрямку до села Прогрес — це понад 6 кілометрів.
 
На торецькому напрямку росіяни змогли за липень тимчасово захопити понад 28 квадратних кілометрів

Покровський напрямок не єдиний, де окупанти змогли влаштувати суттєві просування лінії фронту. Ще один загрозливий напрямок — Торецький.

Тут армія інтервентів змогла прорвати фронт, який понад два роки повномасштабної війни вважався стабільним.

 
У деяких місцях лінію фронту між Горлівкою та Торецьком вперше посунули за 10 років війни. За підрахунками Вільного радіо, ЗСУ тимчасово втратили контроль над територією у понад 14 квадратних кілометрів. Сюди потрапили села Шуми, Південне та частково місто Залізне.
 
Ще один прорив стався у напрямку Нью-Йорка — це друге найбільше просування окупантів за місяць на Донеччині. Тут російські війська також тимчасово окупували площу у понад 14 квадратних кілометрів. Серед цих територій — майже все село Юр’ївка.
 
Міноборони Росії стверджує, що їм вдалося зайти у тил українських захисників через таємний тунель, довжиною у три кілометри, який окупанти викопали.

Загалом, російська армія змогла за місяць посунути лінію фронту тут на понад 5 кілометрів.

 
Бої у цьому районі дуже небезпечні через шламонакопичувачі хімічних відходів навколо Нью-Йорка. Якщо від обстрілів постраждає гребля з хімічними відходами, наслідки для природи можуть бути катастрофічними.

Окупанти у липні захопили село Урожайне на Времівському виступі

14 липня 2024 року стало відомо про повторну тимчасову окупацію села Урожайне на т.з. Времівському виступі — це центрально-західна частина Донецької області. Село звільнили підрозділи ЗСУ влітку 2023 року.

 

Для довідки:

Окупанти називали цю ділянку фронту Времівським виступом, бо тривалий час не могли подолати оборону ЗСУ біля цього села. Времівський виступ утворився у 2022 році внаслідок російського наступу на межі Запорізької та Донецької областей.

Уся інша південна лінія фронту на Донеччині до Курахового не зазнала суттєвих змін.

Лише у Красногорівці, за яку не один місяць тривають важкі бої у самому місті, є просування росіян.

 
У липні 2024 року російська армія тимчасово окупувала понад 9 квадратних кілометрів у Часовому Ярі та навколо нього

Запеклі бої продовжуються й у Часовому Ярі. На початку липня 2024 року росіяни змогли тимчасово захопити район “Канал”. Бої за цей район тривали з квітня 2024 року, ЗСУ були змушені відійти через суцільну руйнацію району та складність утримання оборони у руїнах.

 
За підрахунками Вільного радіо, ЗСУ вимушено відійшли з території у понад 9 квадратних кілометрів. Це не тільки мікрорайон “Канал” та поля поруч з містом, а й половина села Калинівка.
 
Представник пресслужби 24-ї бригади Андрій Полухін говорив Вільному радіо, що лінія фронту стала по канал “Сіверський Донець-Донбас” і це може стати суттєвою перешкодою для подальшого просування армії загарбників.

У другій половині липня 2024 року окупанти тимчасово захопили Роздолівку Соледарської громади

Останній напрямок, де російська армія протягом липня 2024 року мала успіхи, — Соледарський. Підрозділи ЗСУ стабілізували тут фронт весною 2023 року.

Однак 20 липня 2024 року активісти аналітичного порталу DeepState заявили про тимчасову окупацію села Роздолівка, що розташоване на північ від Соледара.

Загарбники тут змогли тимчасово окупувати майже 9 квадратних кілометрів.

Отже, загалом на всіх напрямках Донецької області росіянам вдалося за липень 2024 року тимчасово окупувати територію у понад 95 квадратних кілометрів.  В окупацію потрапили 12 населених пунктів та ще у п’яти загарбники частково просунулися. 

ЗСУ протягом липня 2024 року не мали успіхів на Донеччині, які б відображались на мапі або інфопросторі.

Та попри це командування Національної гвардії України вважає, що російські війська через місяць-півтора не зможуть проводити активні штурми на одразу багатьох напрямках та стануть в оборону. За цей час українському війську необхідно сформувати підрозділи та підготуватися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати