Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Був важливим елементом військової логістики окупантів: речник ВМС – про влучання у російський пором "Славянин"

27 липня, 09:07

 

Угруповання сил Військово-морських сил ЗСУ разом із підрозділами інших складових Сил оборони в порту "Кавказ" завдали суттєвих пошкоджень російському порому "Славянин" 23 липня. В нього було завдано прямих влучань. Пором забезпечував угрупування ЗС РФ в окупованому Криму та на Південній частині України.

Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук, пише Рубрика, посилаючись на Суспільне Крим.

"Нам відомо, бачите, що "Славянин" на "Кавказі" якось не прижився. Тому що були прямі влучання в цей пором. Він залізничний, він доволі потужний і він останній. Що стосується цього проєкту порому — він мав вміщувати 50 умовних поромів, тобто, 50 цистерн може перевозити. І його було знято з маршруту міжнародного", — наголосив Плетенчук.

Він також повідомив, що раніше пором курсував з порту "Кавказ" до Варни в Болгарії. Крім того, речник ВМС зазначив, що порт "Кавказ" — другий за розміром в Азово-Чорноморському регіоні, та четвертий за вантажообігом у рф взагалі.

"Ситуація наскільки була критична, що після втрати попередніх двох поромів росіяни були вимушені зняти його з цього маршруту і поставити на "внутрішній" маршрут. Точніше, для того, щоб з'єднувати залізницю РФ з Кримською, з нашою окупованою залізницею. Відповідно, цю функцію він виконував, перевантажуючи більше ніж 3/4 логістики військової", — наголосив речник ВМС.

Плетенчук додав, що пором був важливим елементом військової логістики окупантів. Він забезпечував угрупування в окупованому Криму та у Південній частині України, на окупованих територіях. ЗС рф, за словами речника ВМС, не наважуються використовувати міст для таких цілей, а залізниця досі не добудована.

"Зараз вони будуть якось розв'язувати проблему розірвання цього ланцюжка. Його ураження не випадкове. Крім того, після цього ураження вони зрозуміли, що це не жарти. Щодо того, що Україна контролює вогнем Азовське море: це свого часу сказав військовокомандувач ВМС України, проте не повірили в це росіяни. Але після цього удару зрозуміли, що це так і є", — підкреслив Плетенчук.

Він додав, що після ураження порома "Славянин" Азовське море взагалі позбавилося російських військових кораблів. Він нагадав, що схожа ситуація була і після ураження судна "Аскольд". Тоді росіяни вивели основні кораблі.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати