Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні створюють Національний корпус кримськотатарської мови

23 січня, 17:24
Фото з архіву "Дня"

Навіть в умовах повномасштабної війни, наша молодь продовжує об'єднуватися та працювати задля збереження і розвитку мови та культури киримли, повідомляє представництво Президента в АРК у Фейсбуці.

Громадською організацією QIRI'M YOUNG розпочато роботу над проєктом Національного корпусу кримськотатарської мови. Корпусом є сучасний інструмент дослідження мови лінгвістами за допомогою аналізу широкої бази даних, у даному випадку — текстів.

Зробити кримськотатарську – мову корінного народу України – широковживаною та забезпечити її сталий розвиток. Саме така мета Стратегії та проєкту. Qırımtatar tili milliy korpusı покликаний створити основу для фундаментальних досліджень кримськотатарської мови, а також її сталого розвитку. Він відкриває широкі можливості аналізу мовних особливостей, тенденцій за допомогою сучасних програмних інструментів. Лінгвістичний корпус є також необхідним кроком для впровадження кримськотатарської мови в операційних системах та онлайн перекладачах.

Допомогти у формуванні цієї бази даних і реалізації проєкту можуть усі охочі. Якщо ви маєте тексти кримськотатарською мовою (художні твори, наукові статті, сценарії, листи тощо), відправляйте їхні сканкопії (або електронні текстові файли) за посиланням http://e.ctcorpus.org.

Усі надіслані матеріали будуть використані лише у якості бази даних для подальшого форматування.

Проєкт реалізується в рамках Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 рр., за ініціативи Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та за підтримки швейцарсько-української Програма EGAP, що виконується Фонд Східна Європа, і Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати