Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Латвія дерусифікує банкомати: у чому рішення

20 вересня, 18:43

 

У Латвії Сейм ухвалив поправки до закону про кредитні установи, який передбачає заборону використання у банкоматах латвійських комерційних банків російської мови.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Delfi.

У чому проблема?

У Латвії безготівкові розрахунки дедалі більше використовуються як основний спосіб платежів. Однак, незважаючи на зростання безготівкових розрахунків, готівка залишається актуальною. За даними опитування Банку Латвії "Платіжний радар", у лютому 2024 року готівкові платежі становили в середньому 23% повсякденних платежів.

На 30 червня 2023 року в Латвії на 10 000 жителів припадало 4,9 банкоматів, що є одним із найнижчих показників у Європі.

Міністерство фінансів вважає, що в Латвії необхідно вжити заходів для забезпечення достатнього доступу до послуг з готівкових платежів, оскільки готівка повинна бути життєздатною альтернативою безготівковим розрахункам.

Яке рішення?

Латвія також послідовно проводить політику дерусифікації. Тому сейм Латвії ухвалив поправки до закону про кредитні установи. Він передбачає заборону використання у банкоматах латвійських комерційних банків російської мови.

Як це працює?

Відтепер банкомати мають бути налаштовані латиською мовою(включаючи латгальську).

Також вони можуть бути налаштовані офіційними мовами країн-членівЄвропейського Союзу (ЄС) та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) або країн-кандидатів.

Поправки також передбачають мінімальні вимоги, щоб клієнт кредитної установи міг зняти готівку зі свого рахунку.

Ці поправки забезпечать доступність готівки для мешканців на всій території Латвії.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати