Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Єврокомісія погодила перший регулярний платіж для України, - Урсула фон дер Ляєн

17 липня, 21:52
Фото newsroom.consilium.europa.eu
Єврокомісія погодила перший регулярний платіж для України в обсязі €4,2 млрд євро в рамках Українського фонду, створеного в бюджеті ЄС на 2024-2027 роки. Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті Єврокомісії.

«Народ України б’ється у жорстокій війні. Водночас потрібно забезпечувати діяльність шкіл та лікарень, мати доступ до водопостачання та електрики, до залізничного сполучення, доріг, мостів, щоб країна продовжувала діяти. Європейський Український фонд надає життєво важливу підтримку перед усіма цими викликами. Попри всі труднощі, Україна просуває вперед ключові реформи для власного відновлення та руху на шляху до ЄС. Це відкриває шлях для Єврокомісії надати «зелене світло» для виплати Україні близько €4,2 мільярда», - зазначила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона висловила сподівання, що Рада ЄС швидко погодить таке рішення. Президент Єврокомісії підтвердила, що ЄС продовжуватиме підтримувати Україну так довго, як це буде необхідно.

Як зазначається у повідомленні, черговий транш у майже €4,2 млрд в рамках реалізації Українського фонду дозволить Україні підтримувати макрофінансову стабільність та забезпечити ключові соціальні функції. Після того, як цей платіж буде підтриманий Радою ЄС, загальна сума, яку Україна отримала за цією програмою з березня поточного року, з початку операцій в рамках Українського фонду, сягне €12 млрд.

Регулярні щоквартальні виплати для України за цією програмою обумовлені виконанням Україною певних погоджених вимог щодо демократичних реформ та верховенства права. Виходячи з оцінки запиту на здійснення регулярного платежу, який Україна представила 9 липня 2024 року, Єврокомісія дійшла висновку, що Україна задовільно виконала всі дев’ять показників щодо реформ, визначених для першого регулярного платежу на підтримку Українського плану на наступні чотири роки. Ці реформи охоплюють фінансовий менеджмент, систему управління підприємствами державної власності, покращення бізнес-клімату, підтримку енергетичного сектору та зусилля з розмінування.

Зокрема, як йдеться у повідомленні, Україна ухвалила необхідне законодавство для реформи Бюро економічної безпеки, які перетворюють його у наглядовий орган та підвищують ефективність боротьби з уникненням оподаткування та з економічними злочинами. Реформи передбачають прозору кадрову політику добору персоналу при тому, що керівник цієї установи буде обраний комісією з шести членів, половина з яких є міжнародними експертами. Ці заходи мають забезпечити конкурентний добір співробітників та їх доброчесність.

Це ж стосується оновлених стандартів управління підприємствами державної власності, їх наближення до міжнародних стандартів корпоративного управління, включаючи чітке визначення повноважень наглядових рад.

Ключовим позитивним фактором є також ухвалення Україною Національного плану з енергетики та клімату, що координуватиме політику у цих сферах до 2030 року, із визначеною метою скорочення шкідливих викидів та розвитку сектору відновлювальної енергетики.

Україна отримає перший регулярний платіж у €4,2 млрд після того, як позитивний висновок Єврокомісії підтримає Рада ЄС.

Як повідомлялося, за рішенням Європейської ради в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки був утворений Український фонд в обсязі €50 мільярдів з метою забезпечення макрофінансової стабільності та підтримання дієздатності держави в умовах війни. Платежі в рамках цієї фінансової програми обумовленні дотриманням Україною демократичних принципів та імплементацією реформ, що містяться в Українському плані, який є складовою частиною Українського фонду та містить головні орієнтири з відновлення, інвестицій та розвитку країни, а також в контексті руху України до членства в ЄС.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати