Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні зареєстровано 157 тис людей з ВІЛ : допомога пацієнтам під час повномасштабної війни

16 липня, 22:34

У 2023 році на ВІЛ було протестовано 2 млн 250 тис, з них 565 тис пацієнтів отримали направлення на тестування ВІЛ за ініціативи лікаря за даними ЦГЗ. Найбільший виклик сьогодні у боротьбі з ВІЛ — це люди які не підозрюють свій статус, бо вони не відносять себе до груп ризику.  Нині офіційно в Україні зареєстровано 157 тис людей з ВІЛ позитивним статусом, з них 117 тис отримує антиретровірусну терапію (АРТ).

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив представник Центру громадського здоров’я МОЗ України Сергій Рябоконь. В заході також прийняли участь голова Представництва Фундації АнтиСНІД в Україні (AHF Ukraine) Ярослава Лопатіна, народна депутатка  України Лада Булах, представниця  КНП “Київська міська лікарня №5” Олена Мартиненко.

«Спільні кроки держави та неурядового сектору є надзвичайно важливими в подоланні епідемії, оскільки об'єднання зусиль дозволяє ефективніше використовувати ресурси та надавати підтримку людям, які живуть з ВІЛ. На сьогодні під опікою AHF в Україні знаходиться більше третини всіх людей з ВІЛ-позитивним статусом — 84 000 громадян. А у всьому світі станом на липень 2024 року допомогу від AHF отримують вже понад 2 мільйони людей», – прокоментувала  голова представництва Фундації АнтиСНІД — США в Україні Ярослава Лопатіна.

Одна з найбільших міжнародних неурядових організацій, яка займається боротьбою зі СНІДом по всьому світу Фундація АнтиСнід США в Україні (AHF) систематично підтримує людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ) у партнерстві з державою.

«Медична реформа, яка розпочалась у 2015 році принесла результати і зокрема зараз дозволила пацієнтам не втратити свого лікаря, терапію, стаціонарне лікування, незважаючи на війну. Отож, викликом зараз є психологічний стан пацієнтів — соціальні працівники, психологи і лікарі забезпечують безперервність лікування пацієнтів. У порівнянні з початком 2023 року ситуація з розповсюдженням ВІЛ не зросла —  це говорить що усі гілки влади і неурядові організації, в тому числі Фундація AHF Ukraine працюють і нам вдається усім разом забезпечувати тестування та лікування людей», — Лада Булах, народна депутатка України.

Як зазначила Олена Мартиненко, представниця Міської клінічної лікарні №5, у випадку з ВІЛ-позитивними людьми, яких мобілізували до війська, заклад охорони здоров’я має налагоджену систему забезпечення таких пацієнтів антиретровірусною терапією. Вони можуть отримувати ліки різними способами: поштою або через соціальних працівників на місцях.

«Пацієнт при призначенні АРТ має можливість розпланувати зі своїм лікарем яку кількість препаратів йому потрібно отримати на руки одразу. В залежності від ситуації та потреб пацієнт може отримати ліки на 6, 9 або 12 місяців»,  додає представник Центру громадського здоров?я Сергій Рябоконь.

Одна з основних задач AHF пояснити,  що ВІЛ -  це не вирок. Простий тест може допомогти встановити діагноз, вчасно розпочати лікування, зберегти здоров’я та життя й зрештою перервати ланцюг передачі інфекції. Тестування на ВІЛ населення має стати буденною практикою, як вимірювання артеріального тиску або рівня глюкози.

Тестування на ВІЛ можна пройти у всіх комунальних закладах охорони здоров?я (в надкластерних, кластерних, загальних закладах, а також центрах первинної медичної допомоги).

Довідково:

Для підтримки ВІЛ-позитивних людей в Україні Фундація надає низку інших послуг та допомоги:

- Закупівля препаратів та медичних виробів для лікарень

- Соціальний супровід

- Забезпечення необхідними продуктами харчування людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ) та їхніх сімей

- Забезпечення ЗОЗ безперебійними джерелами освітлення (надання генераторів, ліхтарів та портативних батарей для безперервної роботи закладів охорони здоров’я)

- Організація пунктів обігріву та укриттів (створення безпечних та теплих місць для ЛЖВ у зимовий період)

- Програма "СтАРТ клуб", яка сприяє обміну досвідом та підтримці між людьми, що живуть з ВІЛ

- Забезпечення обстежень, включаючи МРТ, КТ та інші послуги

Також AHF Ukraine надає такі послуги у своїх центрах:

• Тестування на ВІЛ швидкими тестами

• Консультування з питань профілактики та лікування ВІЛ

• Тестування та лікування інфекції, що передаються статевим шляхом

• Безкоштовні презервативи

• Консультації з безпечної сексуальної поведінки

• Усі послуги є безкоштовними та конфіденційними

Послуги можна отримати у таких центрах AHF Ukraine:

• AHF Checkpoint Львів за адресою вул. Антоновича, 20

• Клініка Test & Treat в Одесі за адресою вул. Велика Арнаутська, 44

• Wellness Center в Києві за адресою вул.Крамського, 21А, КМКЛ №5

• Мобільні пункти тестування в Києві

Гаряча лінія: +38 (099) 109-29-92

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати