Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ватикан встановить суворіші правила для оцінки правдивості надприродних явищ

17 травня, 22:48
Фото: newsroom.consilium.europa.eu (ілюстративне)

У Ватикані на брифінгу для ЗМІ в п'ятницю, 17 травня, представили нові керівні принципи щодо надприродних явищ, які закликають католицьку церкву до більш обережного підходу. Новий документ замінює рішення 1978 року.

Про це повідомляє ВВС, інформує Суспільне.

Зазначається, що документ, укладений Дикастерією віровчення Ватикану, встановлює суворіші правила для оцінки правдивості надприродних явищ.

Він рекомендує ретельно оцінювати випадки феноменів, щоб переконатися, що вони не є шахрайством або спробою заробити гроші.

Застерігається від створення “шкоди єдності Церкви” та серйозних помилок, які можуть “спричинити скандали та підірвати довіру до Церкви”.

Як пише ВВС, останніми роками в епоху соціальних мереж зросла кількість повідомлень про такі явища, які іноді поширюються через дезінформацію та чутки.

У нових інструкціях йдеться про те, що в таких випадках єпископи, як правило, повинні виносити рішення “nihil obstat” — “немає перешкод”. Це означає, що інцидент не буде формально визнаний надприродним, але не буде жодних перешкод для богослужіння. Визнання надприродного Ватиканом є рідкісним явищем.

Далі в документі йдеться про те, що єпископи можуть також ухвалити п'ять інших рішень, зокрема, відкинути подію як надприродну або навіть заборонити поклоніння деяким явищам.

Згідно з новими правилами, єпископи завжди повинні запитувати схвалення Ватикану, перш ніж публікувати будь-які висновки, а Папа може втрутитися у виняткових випадках.

Про “божественні явлення” повідомляли протягом століть. Ті з них, які були визнані Церквою, спонукали паломників і Пап відвідувати місця, де, за переказами, вони відбувалися.

Наприклад, мільйони людей стікаються до Лурду у Франції або до Фатіми в Португалії, де, за переказами, Діва Марія з'явилася дітям, пообіцявши диво — після чого натовпи людей, як кажуть, стали свідками того, як сонце зиґзаґами пройшлося по небу.

Церква офіційно визнала ці події у 1930 році.

Але інші повідомлення були визнані церковними чиновниками неправдивими. Так, у 2016 році італійка почала стверджувати про регулярні появи Ісуса і Марії в маленькому містечку на північ від Риму після того, як вона привезла статую з Меджугор'є в Боснії, де, за переказами, також з'являлася Діва Марія.

Натовпи людей молилися перед статуєю і отримували послання, включаючи застереження проти одностатевих шлюбів і абортів. Місцевому єпископу знадобилося вісім років, щоб розвінчати цю історію. Святиня не була згадана в нових інструкціях.

У нових інструкціях йдеться про те, що багато паломницьких місць, пов'язаних з передбачуваними феноменами, не отримали підтвердження автентичності від Ватикану, але це не створює проблем для Церкви.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати