Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спільний центр НАТО-Україна з аналізу, підготовки та освіти - це новий крок до членства України в НАТО – Станіслав Гайдер

15 липня, 16:48
Фото з архіву "Дня"

За результатами засідання Північноатлантичної ради НАТО на саміті у Вашингтоні, було ухвалено Декларацію про створення Спільного центру НАТО-Україна з аналізу, підготовки та освіти (JATEC), повідомляє Міністерство оборони України.

Це рішення, затверджене главами держав і урядів Альянсу, є важливим кроком у напрямку ідентифікації та впровадження досвіду війни росії проти України, а також підвищення оперативної сумісності України з НАТО.

Про значення та роль JATEC було заявлено також на засіданні Ради Україна-НАТО на рівні глав держав і урядів, що відбулося в столиці США 11 липня.

«Можемо вже офіційно констатувати, що тривала спільна робота Міноборони, Збройних сил та Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції дала конкретний результат – підтримане всіма державами-членами НАТО рішення про створення першої спільної міжнародної інституції. Наше завдання тепер – скористатися можливостями, які надає це рішення для посилення спроможностей сил оборони та прискорення вступу України в НАТО», – зазначив заступник міністра оборони України Станіслав Гайдер.

Він підкреслив, що цей центр стане першим в історії практичним майданчиком для співпраці Україна-НАТО та практичним інструментом прискорення набуття Україною членства в Альянсі.

Унікальність Спільного центру з аналізу, підготовки та освіти полягає також у тому, що JATEC організаційно функціонуватиме безпосередньо в структурі НАТО під керівництвом одного зі стратегічних командувань Альянсу. Україна, разом із країнами-членами НАТО, братиме участь у підготовці та прийнятті рішень Центру. В управлінській моделі також враховано роль Ради «Україна-НАТО».

Довідково: JATEC – це флагманський проєкт, створений в рамках багаторічного комплексного пакету допомоги НАТО для України. Його заснування має на меті спільну розбудову спроможностей сектору оборони України та Альянсу, досягнення взаємосумісності безпекових і оборонних інституцій України з відповідними інституціями Альянсу, підвищення якості освіти, нарощення аналітичної складової та підготовки особового складу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати