Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Експерти Генпрокуратури встановили, що виробником БпЛА “Shahed” є іранська авіабудівна компанія

10 грудня, 13:51

Ударні безпілотні апарати типу "Shahed-131\136", якими окупанти обстрілюють регіони країни з вересня 2022-го, виробляє іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора з посиланням на експертизи у відповідь на запит Суспільного.

Це перші дані правоохоронних органів, що можуть офіційно свідчити про причетність Ірану до виробництва БпЛА.

Адже ще у січні цього року в департаменті протидії злочинів в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Суспільному повідомляли, що не можуть визначити:

  • країну-походження безпілотників,

  • шляхи постачання,

  • місце виготовлення та інші подробиці.

Та запевнили, що намагатимуться це встановити.

Як зазначають, експерти ідентифікували, що безпілотники з російським маркуванням "Герань" – це іранські "Shahed".

"Отримано висновки експертних досліджень, згідно з якими БПЛА з маркуванням "Герань-2" ідентифіковано як БПЛА камікадзе типу "Shahed-136". 

Інший вилучений зразок під назвою "Герань-1" ідентифіковано як ударний БПЛА камікадзе "Shahed-131". Розробником та виробником вказаних БПЛА є компанія Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) Ісламської Республіки Іран", пояснили в листі-відповіді.

Водночас в листі немає висновків щодо ударних безпілотників інших типів, ймовірно, "Mohajer-6", "Італмас" та інших.

"Після проведення експертиз можна буде отримати відомості про застосування нових типів безпілотників, у тому числі "Італмас", чи інших. Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває", підкреслили у листі.

Ватро також зауважити, на запитання Суспільного щодо закордонних компонентів, які виявляють в дронах, прокуратура зазначила, що надіслала запити до 9 країн аби вставити шляхи постачання комплектуючих деталей. Перелік країн вони не уточнили.

"До 9 країн світу направлено запити про міжнародну правову допомогу з метою встановлення шляхів постачання комплектуючих деталей БПЛА подвійного призначення до Ісламської республіки Іран та російської федерації", підкреслили у відомстві.

Раніше фахівці Головного управління розвідки та КНДІСЕ показали Суспільному, що виявили в ударних безпілотниках елементи, зокрема з Японії, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Росії, Канади, Ірану та США.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати