Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шмигаль: Україна вже зараз дискутує з партнерами про конкретні механізми того, як саме росія має заплатити

03 травня, 15:52
Фото kmu.gov.ua

Уряд затвердив проект указу Президента України, який оновлює склад робочої групи, що займається розробкою механізмів відшкодування за пошкоджене внаслідок російської агресії майно. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Президент Володимир Зеленський поставив чітке завдання — зробити так, щоб заморожені на Заході російські активи були спрямовані на користь України. Сьогодні робимо важливий крок», — відзначив Денис Шмигаль.

Також Уряд створив окрему підгрупу, яка безпосередньо працюватиме над питанням конфіскації російських суверенних активів за кордоном. До складу підгрупи, зокрема, увійдуть представники міністерств, Офісу Президента, Парламенту, НБУ, українські та іноземні експерти.

«Наша незмінна принципова позиція — росія повинна за все заплатити сповна. Відповідно до оцінки RDNA-3, яку ми зробили зі Світовим банком, потреби на відбудову складають 486 млрд доларів. За час повномасштабної війни ворог зруйнував або пошкодив понад 250 тисяч житлових будівель, до 4 тисяч шкіл, більше тисячі лікарень та багато інших об’єктів», — сказав Прем’єр-міністр.

За словами очільника Уряду, Україна вже зараз дискутує з партнерами про конкретні механізми того, як саме росія має заплатити. 

Так, під час візиту до США урядова делегація мала неформальні зустрічі стосовно перспектив та шляхів конфіскації. 

«Провели важливий круглий стіл з цього приводу за участі представників країн G7. Вдячні Канаді, зокрема віцепремʼєрці Христі Фріланд за організацію модерації. Були представники ЄС, Швеції, Польщі. Також на круглому столі були присутні представники наукових кіл, оскільки ми маємо створити унікальний, юридично виважений та дієвий механізм використання російських активів», — повідомив Денис Шмигаль.

За його словами, обговорювалися потреби України. Те, скільки російських активів доступно. Принципи й інструменти, як можна використати заморожені активи.

«Важливо, що деякі наші партнери вже зробили рішучі кроки. Одним із лідерів цього процесу була Канада. Також нещодавно Конгрес США надав Президенту широкі повноваження в питанні конфіскації російських суверенних активів. Крок за кроком рухаємось у цьому напрямку», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати