Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна точно не Росія

Із приходом до влади Путіна брехня стала основою державної політики, а історична брехня — одним з головних інформаційних знарядь
05 березня, 19:00
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Російський телевізор у перші дні березня героїчно бився з двома ворогами: з Україною й коронавірусом. А оскільки війна на два фронти, як відомо, багата на неприємні наслідки, ведучі програми «60 хвилин» проявили тактичну кмітливість і об’єднали обидва фронти в один, присвятивши програму «60 хвилин» від 4.03.2020 розповіді про те, як усе жахливо з коронавірусом в Україні і як усе чудово в Росії.

З цією метою на екрані багато разів крутили кадри двотижневої давності про безлади в Нових Санжарах Полтавської області, де жителі протестували проти розміщення людей, прибулих з Китаю. «Експерти» в студії «60 хвилин», дивлячись на ці кадри, щоразу дуже гнівалися й казали, що «у нас у Росії нічого подібного бути не може». Особливо бурхливо обурювався «експерт» Ігор Коротченко, який повідомив, що «це гірше, ніж 1933 рік у Німеччині». 1933 року в Німеччині почався Голокост, створювалися концтабори, були заборонені всі партії, окрім нацистської, Німеччина вийшла з Ліги націй. Мабуть, усе це «експертові» Коротченку симпатичніше, ніж безлади громадян у Полтавській області, під час яких ніхто не загинув, і влада веде розслідування, порушено кілька кримінальних справ.

«Ви уражені вірусом ненависті!» — з перекошеним від злості обличчям кричав «експерт» Коротченко. Після чого ведучий Попов запропонував подивитися репортаж з Росії, де, за його словами, «всі з комфортом проходять карантин».

Для підтвердження того, як чудово в Росії хворіти на коронавірус, показали репортаж з медичного центру в селищі «Комунарка», де, як пояснив ведучий Попов, «усе стерильно й дуже добре». Причина того, що в Росії все так добре, — в чудовій роботі президента й уряду. Той же «експерт» Коротченко як доказ цього повідомив, що «міністрів примушують приходити на роботу о 9 ранку й працювати». Віддавши данину захоплення такому дивовижному уряду, «експерт» Коротченко з полегшенням вигукнув: «Ми, слава Богу, не в Україні!»

Тут «експерт» Коротченко, дійсно, правий. Росія — не Україна. І чим далі від моменту розпаду Радянського Союзу, тим більше наростають відмінності. Ситуація з коронавірусом ці відмінності ще раз підтвердила. У Росії немає масових заворушень у зв’язку з цією загрозою. Люди здебільшого пасивні. Зате у своєму ідіотизмі вельми активні чиновники.

Водіям громадського транспорту в Москві веліли, побачивши китайців, негайно зробити три речі: по-перше, повідомити про цю біду диспетчерові, по-друге, висадити осіб небажаної національності, й по-третє, викликати поліцію. Інформація про те, що в  разі перебування в салоні осіб китайської національності необхідно зв’язатися з диспетчером, міститься в листі від заступника начальника Єдиного диспетчерського центру «Мосміськтрансу» Василя Уварова. Фотокопію листа опублікували в інтернеті. У ньому також говориться, що диспетчер має викликати за вказаною водієм адресою наряд поліції. Причиною таких заходів у листі названо «коронавірус».

Про те, як водій має зрозуміти, що перед ним саме «небажані» китайці, а не наші рідні буряти, якути або гастарбайтери з Киргизії або Узбекистану, начальник столичних диспетчерів Василь Уваров не пояснив. Мабуть, кожен столичний водій має пройти курс поглибленого вивчення порівняльної антропології народів, що належать домонголоїдної раси. Посольство Китаю вже заявило протест проти дискримінаційних перевірок китайців. За їхніми словами, спеціального моніторингу громадян Китаю «не існує в жодній країні, навіть у США й західних країнах».

Якщо чиновник «Мосміськтрансу» Василь Уваров організував облави на китайців у громадському транспорті, то голова московського управління Роспотребнадзора Олена Андреєва зібралася влаштувати криваву бійню. Вона оголосила про масштабне полювання на бездомних тварин у столиці. При цьому Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно заявила, що «зараз немає жодних доказів того, що домашні тварини, наприклад собаки або кішки, можуть бути переносниками нового коронавірусу».

Задавленість росіян і самодурство російських чиновників настільки радикально відрізняють Росію від України, що це фактично визнають мешканці російського телевізора, які зазвичай обзивають українців «братнім народом». Коли у своїй програмі «Вечори» від 4.02.2020 Соловйов глумливо запитав українського «експерта за викликом» Ковтуна, «в чому цінність України», той, намагаючись відповідати блазеньському настрою ведучого, відповів: «Так ми ж з вами одна кров, одна кровиночка!» У відповідь Соловйов припинив посміхатися й з неприкритою ненавистю заволав: «Клоп теж вважає, що він однієї крові з людиною, чию кров п’є. І комар теж думає, що ми з ним брати по крові». І одразу стало зрозуміло, що ось зараз ця людина говорить правду. Що українці для нього — мерзенні паразити-кровопивці, що підлягають знищенню. А всі слова про «братній народ», про те, що «ми розділяємо український народ, який ми любимо, й нацистську владу», — це все лицемірство й брехня.

Брехня стала головним змістом російської державної інформації. Причому державні ЗМІ Росії поширюють брехню, абсолютно не бентежачись, що  аудиторія має безліч можливостей перевірити й переконатися, що це — брехня.

На сайті головного інформаційного агентства Росії «РИА Новости» висить велика стаття під назвою: «Розкручування Катині схвалив Гітлер: хто насправді вбивав поляків?». Це інтерв’ю, яке агентству РИА Новости дав публіцист-політолог, дійсний держрадник третього класу Владислав Швед, автор книжки «Катынь». Современная история вопроса». У цьому інтерв’ю Владислав Швед навів цілу низку «фактів», які, як він стверджує, свідчать про те, що «Катинь була справою рук нацистів, а не сталінського керівництва НКВС». Ця версія, як повідомляє «РИА Новости», «підтверджується й вироком Нюрнберзького трибуналу».

Ось це останнє твердження — «це знову-таки випадок так званої брехні», яка може бути миттєво викрита й спростована, а джерело, в цьому випадку «РИА Новости» треба негайно привітати «соврамши». Оскільки, незважаючи на всі старання радянської сторони включити Катинський розстріл у Нюрнберзький вирок, Трибунал не підтримав радянське звинувачення, у вироку трибуналу катинський епізод відсутній. Що відтоді сприймається як фактичне визнання Трибуналом радянської провини за Катинь.

1990 року Головна військова прокуратура розпочала розслідування кримінальної справи за фактом вбивств у Катині. 13 квітня 1990 року, під час візиту до Москви Ярузельського, було опубліковано заяву ТАСС про катинську трагедію, що свідчила:

«Виявлені архівні матеріали у своїй сукупності дозволяють зробити висновок про безпосередню відповідальність за злочини в катинському лісі Берії, Меркулова та їхніх підручних. Радянська сторона, висловлюючи глибоке співчуття у зв’язку з катинською трагедією, заявляє, що вона представляє один з тяжких злочинів сталінізму».

Документи, які були передані тоді польській стороні, були оприлюднені й зараз визнані в науковій літературі однозначно справжніми. З приходом до влади Путіна брехня стала основою державної політики, а історична брехня — одним із головних інформаційних знарядь. Радянський агітпроп теж використовував брехню. Різниця в тому, що в умовах монополії на інформацію й повного контролю над архівами ця радянська брехня могла зберігати видимість правдоподібності хоча б усередині країни. Сьогодні, в умовах доступності будь-якої інформації, для публічної брехні потрібен абсолютно особливий рівень безсоромності. За два десятиліття путінізму сформувалася та особлива генерація професійних брехунів у ЗМІ, дипломатії й держструктурах, яка створює довкола Росії щільний кокон, що відділяє її від усього світу. Країна, що міститься всередині цього кокона брехні, не здатна на адекватне сприйняття того, що відбувається в ній самій, і вкрай небезпечна для навколишнього світу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати