Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Щоб відчувати гордість за країну»

У Вінниці в рамках засідання наукового гуртка «Феміда» представили проекти «Дня»
26 жовтня, 09:47
ФОТО ОЛЕСІ ШУТКЕВИЧ

Нещодавно у Вінницькому торговельно-економічному інституту відбулося чергове засідання наукового гуртка «Феміда». Під час засідання студенти факультету економіки, менеджменту та права розповідали про вплив засобів масової інформації на формування української національної свідомості та намагалися визначити роль засобів масової інформації в процесі формування демократичного суспільства. «Арбітром» дискусії виступила гостя наукового гуртка, позаштатний кореспондент газети «День» у Вінниці Олеся Шуткевич. «Суспільство змушує ЗМІ розвиватися, вдосконалюватися й відходити від старих шаблонів. Окремі медіа, щоб вижити, мусять таблоїдизовуватися, «ганятися за сенсацією». Натомість газета «День» знайшла якісну альтернативу і зуміла побудувати українську локацію для українців, підкріпивши свою політику актуальними проукраїнськими проектами, які орієнтовані на українську ідею, — це стратегічна мета видання», — наголосила пані Олеся і представила студентам «Дерево проектів газети «День», коротко розповівши про Бібліотеку «Дня», її глянцевий «Маршрут №1», її історичний сайт «Україна Incognita», міжнародний фотоконкурс та інші численні ініціативи. Потім відбулася панельна дискусія, під час якої студенти вчилися розрізняти чутки, читати між рядків, уникати медійних маніпуляцій.

«Засідання нашого клубу часто переростає в дискусію, адже ми — майбутні юристи і завжди намагаємося відстояти свою точку зору. Та сьогодні ми не лише обговорювали роль ЗМІ у житті країни та кожного з нас, а й вчилися читати між рядків, думати і аналізувати, намагалися розгледіти медійні пастки і зрозуміти, як народжуються «чутки», — ділиться враженнями студент першого курсу Владислав Грубий. — Ми зрозуміли, що в Україні існують різні ЗМІ. Їм треба довіряти, але інформацію краще перевіряти. А ще дізналися про проекти газети «День». Я, наприклад, не знав, що вона має історичний проект «Україна Incognita», де йдеться про невивчені сторінки минулого, відомих і маловідомих українців. Вважаю, щоб виховати патріотів, треба більше розповідати про наше минуле, досягнення українців, наші винаходи. Тоді ми відчуватимемо гордість за країну і любитимемо її ще більше».

Враженнями від зустрічі поділилася й Олеся Шуткевич: «Направду була здивована тим, що сучасні молоді люди «черпають» новини здебільшого із соціальних мереж і зовсім їх не перевіряють. Фактично вони довіряють всьому, що читають або бачать, тобто не вміють «фільтрувати» інформацію, а тим більше перевіряти її. В подальшому їм, майбутнім юристам, доведеться постійно бути в курсі новин, бо зміни до законодавства в Україні вносять так само часто, як ідуть дощі восени. Тому під час нашої зустрічі намагалася в першу чергу акцентувати увагу студентів на тому, що їм слід орієнтуватися на ЗМІ, які мають чітко виражену проукраїнську позицію, бо вони працюють на них, на майбутнє України. Зокрема, це вже 20 років робить газета «День», яка «вирощує» свого читача, але, на жаль, через «зашлакованість» внутрішньоукраїнської комунікації не до всіх доходить інформація про її проекти.  Поки що не всі молоді люди розуміють те, що від них залежить, якою буде Україна».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати