Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Місто для птахів»

У Дніпрі реалізують актуальний екологічний проект
18 травня, 10:36
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Дніпро приєднався до святкування Міжнародного дня мігруючих птахів. У місті з цікавістю поставилися до екологічного проекту «Дніпро — місто для птахів». Його завдання — поліпшити місця для перебування пернатих у міських парках. Як повідомила на прес-конференції заступник директора департаменту екологічної політики міськради Ірина КОЗЛОВА, влада активно взаємодіє із громадськими діячами, вченими і експертами, які сприяють збільшенню популяції птахів.

Голова Дніпровського відділення Українського товариства охорони птахів (УТОП) Петро ЧЕГОРКА розповів, що для реалізації проекту обрали два парки — ім. Глоби та ім. Шевченка. «З-поміж іншого, хочемо влаштувати там місця для гніздування, розвісити шпаківні, годівниці, а також розмістити інформаційні стенди для городян про птахів у парках», — сказав він. Учасники проекту зазначають: Дніпро має таке географічне розташування, що мігруючі птахи перебувають на території міста більшу частину року. «За нашими підрахунками, на території Дніпра зафіксовано понад 200 видів таких птахів. Це свідчить про те, що місто є привабливим для їх перебування, оскільки маємо сприятливий рельєф, багато луків на околицях, річку Дніпро як потужну екологічну артерію. З огляду на все це, дуже важливо, аби в Дніпрі реалізовувалися програми на підтримку мігруючих птахів», — зазначила кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології та екології ДНУ ім. Олеся Гончара Олександра ПОНОМАРЕНКО.

Вчений із Великобританії, член товариства охорони птахів Пол БРЕДБІЄР понад двадцять років вивчає мігруючих птахів у Дніпрі. «У Дніпрі й в області дійсно багато мігруючих птахів. З огляду на це, важливо зберігати зелені насадження, створювати якомога більше зелених зон, в ідеалі — заповідники. У парках часто скошують траву, а треба хоч якусь територію не чіпати, оскільки багато птахів гніздяться у траві. Крім того, треба висаджувати якомога більше кущів, адже деякі види птахів люблять там перебувати. Також важливо не вирубувати дерева в період гніздування», — зазначив Пол Бредбієр.

«Зовсім скоро настане пора останніх дзвоників, випускних вечорів, коли люблять випускати в небо кульки та ліхтарики, що горять, а тим часом — це небезпека для птахів. Тому закликаємо цього не робити і цим самим зберегти їхню популяцію», — сказала представник громадської організації «Екологічна рада Дніпра» Лілія БОГАЧОВА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати