Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Яким буде передзим’я?

Середня місячна температура в листопаді передбачається 1-7° тепла
04 листопада, 20:17
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Жовтень поточного року в Києві виявився досить прохолодним та сухим, підсумувала днями Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського на своїй сторінці у Facebook. Середньомісячна температура повітря жовтня в Києві становила +8,4°С, що нижче за кліматичну норму 1991-2020 років на 0,2°С, ідеться на офіційному сайті http://cgo-sreznevskyi.kyiv.ua. На проспекті Науки випало лише 2 мм опадів, що становить 4% кліматичної норми. У рейтингу найсухіших жовтень цього року у столиці був третім за весь час спостережень, що ведуться з 1891 року.

Саме у жовтні у столиці закінчився безморозний період, який тривав з 13 березня — загалом 219 днів. Кліматологи обсерваторії інформували також, що найкоротші безморозні періоди у столиці були у 1902 та 1945 рр. — лише 144 дні, а найдовші — 223 дні у 2008 та 2013 роках. Незважаючи на те, що зима вже нагадала про себе, її офіційний початок відбудеться, коли середньодобова температура повітря стійко перейде через 0°С у бік зниження. Середня дата такого переходу у Києві припадає на 29 листопада, нагадують в обсерваторії.

Що ж до очікувань у всій країні від останнього осіннього місяця, то, як повідомляє Український гідрометцентр, середня місячна температура передбачається 1-7° тепла, що близько до норми. Місячна кількість опадів очікується 31-61 мм, в гірських районах 64-96 мм, що в межах норми. Листопад — перехідний місяць від осені до зими — пора передзим’я, що починається після стійкого переходу середньої добової температури через +5° у бік зниження (в основному в першій декаді листопада, на Закарпатті та півдні країни у другій декаді листопада), ідеться в повідомленні на офіційному сайті meteo.gov.ua.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати