Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Високий злет «Грона калини»

Про вдалий виступ українців на чемпіонаті світу з кайт-флаїнгу
31 травня, 15:29
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Виготовлення повітряних зміїв-драконів (кайтів) у Китаї відоме ще з другого століття до нашої ери. З XVIII століття ці літальні апарати, які здіймаються в повітря силою вітру, активно використовували в багатьох країнах світу для вимірювання температури повітря на висоті, метеоспостережень, винаходу громовідводів. Нині це — передусім вид спорту під назвою кайт-флаїнг у поєднанні з мистецтвом.

Нещодавно в китайському місті Вейфань — світовій столиці кайтів, відбувалися 35-й Міжнародний фестиваль повітряних зміїв, 14-й чемпіонат світу з кайт-флаїнгу та підготовча зустріч четвертої конференції делегатів країн-членів Міжнародної федерації повітряних зміїв. Участь у цих заходах взяли представники 45 країн планети: Італії, США, Великобританії, Франції, України, Індії, Індонезії, Бразилії, Японії, Тайваню та інших. Понад 50 телеканалів демонстрували відкриття фестивалю та чемпіонату світу з цього видовищного виду спорту. Вперше у них брала участь команда України під керівництвом Павла Шмулевича з Херсона. Також до групи наших спортсменів увійшли киянка Роксана Темботова та Леонід Бройтман із міста Кам’янського, що на Придніпров’ї. Під час демонстрації ними семи повітряних зміїв — красивих та унікальних за своїми конструкціями: на тлі неба замайоріли прапори українських міст-учасників змагань та наш державний прапор. А далі сталося те, чого не очікували: у номінації «Вітронадувні кайти» міжнародне журі чемпіонату світу присудило золоту медаль нашій збірній за запуск повітряного змія «Гроно калини»! Уже наступного дня на підготовчій зустрічі четвертої конференції делегатів команда України одержала для нашої держави статус «асоційованого члена Міжнародної федерації повітряних зміїв» і запрошення на участь у подібних фестивалях від керівників делегацій з Індії, ОАЕ, Тайваню, Південно-Африканської Республіки, Індонезії, Південної Кореї та інших країн. А після перемоги у Вейфані українська збірна вирушила на щорічний Міжнародний фестиваль повітряних зміїв до Пекіна!

Про ці події та особливості кайту «Гроно калини» розповів Павло ШМУЛЕВИЧ, засновник і президент Української асоціації повітряних зміїв, організатор кайт-фестивалів в Україні:

«Наші нагороди: золота медаль 14-го чемпіонату світу з кайт-флаїнгу (Вейфань, КНР) та медаль-відзнака Панамської асоціації повітряних зміїв. Урочисто представити цього повітряного змія в Україні також заплановано на 2018 рік. Такі досягнення я пов’язую з кількома важливими аспектами розробки моделі літального апарата, завдяки чому ми отримали абсолютно новий, перший в Україні (!!!) концептуальний, еталонний, справжній вітронадувний 3D шоу-кайт «Гроно калини» («Hrono Kalyny»).

Концептуальність нашого кайту — в тому, що він передає глядачам певну ідею, послання його авторів (це, так би мовити, капсула часу, закладена у небо, а не в землю). Еталонний він тому, що має унікальний дизайн у поєднанні з неперевершеною, зразковою якістю ручної роботи від визнаного майстра, тобто не є відштампованою фабричною копією. Справжній, адже літає самостійно, без допоміжного кайта-пілота, на відміну від вітронадувних фігур, які не мають літальних характеристик і здіймаються у небо лише завдяки змію-пілоту. Вітронадувний ЗD — це зрозуміло без пояснень. Шоу-кайт — повітряний змій, який має високі естетичні характеристики і здебільшого призначений літати в неспортивних програмах (фестивалі, виставки, реклама тощо), тобто «робити шоу». При цьому, в разі участі в спортивних програмах, оцінюються не тільки літальні характеристики кайта, а й майстерність кайт-флаєрів, тобто спортсменів, які запускають повітряних зміїв. І головне — назва, яка одразу привернула увагу учасників свята до нашої країни. Як відомо, калина — один з найбільш стародавніх і значущих символів України. Її червоні ягоди, поєднуючись із листям, формують гроно, яке символізує енергію життя, що прихована в українській землі і дає щедрі врожаї з року в рік. Тому для нашої Асоціації цей кайт стає символом патріотичної кайт-активності. Крім того, ми розглядаємо цю модель як стандарт для подальшої популяризації розробки та виготовлення вітронадувних кайтів в Україні.

Слід також відзначити і шоу-кайти «Дніпрова акула» та «Херсонський якір», за майстерність запуску та видовищність яких ми одержали статуетку «За видатні досягнення» на Вейфаньському фестивалі та диплом третього ступеня — на Пекінському. За вправність з оригінальними плоскими кайтами Пекінський фестиваль нагородив нашу збірну бронзовими медалями. Важливим досягненням вважаю також офіційне запрошення нашої Асоціації на четверту конференцію делегатів у грудні 2018 року в тому ж Вейфані, де розглядатиметься питання надання Україні повноправного членства в Міжнародній федерації повітряних зміїв».

Співзасновник і віце-президент Української асоціації повітряних зміїв, радіожурналіст Леонід БРОЙТМАН вважає, що їхня організація, досить потужна, має можливість уже в найближчому майбутньому провести фестивалі повітряних зміїв у Києві, Херсоні й на Дніпропетровщині — у Кам’янському чи іншому мальовничому районі області, які відповідатимуть умовам для запуску шоу-кайтів і проведення міжнародних фестивалів. Після поїздки до Китаю на Олімпійські ігри 2008 року Леонід був вражений цією дивовижною країною. Цього разу йому вдалося побачити одне з надбань світової архітектури — Велику китайську стіну, а ще — перший у світі музей кайт-мистецтва у Вейфані, де на власні очі можна було побачити, як китайські майстри виготовляють повітряних зміїв. «Але, мабуть, найголовніше, про що ми дізналися, — зазначив Леонід, — це те, як дружньо китайці ставляться до нашої країни. І ще: кайти для них — не просто повітряні змії, не лише розвага. Це — своєрідний символ Китаю, символ високого польоту в майбутнє, що має бути актуальним і для України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати