Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Споріднені душі України та Iспанії

Що об’єднало Франсіско де Гойю, Тараса Шевченка та сучасного скульптора Карлоса Гарсію Лаоса
22 вересня, 11:21
КАРЛОС ГАРСІА ЛАОС ПРОВОДИТЬ МАЙСТЕР-КЛАС ДЛЯ ДІТЕЙ / ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Протягом року колектив Національного музею Тараса Шевченка працював над втіленням міжнародного культурно-мистецького проекту за підтримки Посольства Іспанії в Україні та Адміністрації провінції Арагон. Цей проект був представлений киянам у форматі виставки «Споріднені душі» і являв собою поєднання у часі та просторі творчості трьох митців класичного й модерного напрямків. У вступі до каталогу виставки  куратор проекту, зберігач фондів музею Юлія Шиленко зазначила: «...сучасне суспільство переживає моральну дезорієнтацію та моральне «падіння». Проте ця проблема не нова — саме це показували у своїх творах та початку ХІХ століття Франсіско де Гойя в Іспанії, а в середині ХІХ ст. — Тарас Шевченко в Україні. Художники творили, коли народ потребував морально-етичних орієнтирів та самовизначення... Роботи Гойї, Шевченка та сучасного іспанського скульптора Карлоса Гарсії Лаоса показують, як по-різному можна інтерпретувати такі загальнолюдські категорії, як Материнство, Лицемірство, Сутність, Гуманізм, Симбіоз, Душа, Мистецтво». Скульптурна композиція  оповнила сюжетну конкретність графічних робіт класиків своєрідним забарвленням абстрактного мистецтва та об’єднала їх у тематичні триптихи. Оригінальність виставки також означена оформленням творів художників пояснювальними текстами і філософськими роздумами. А всі вони поєднані назвою однієї зі скульптур Карлоса Лаоса «Споріднені душі» з коментарем у декілька слів: «Десь у світі є людина, яка поділяє ті самі почуття, що й ми».

Виставка подорожує Україною. Нещодавно відбулося її відкриття у Музеї  історії міста Кам’янського (директор — кандидат історичних наук Наталія Буланова). А згодом на Придніпров’я завітав і сам автор скульптур. Карлос Гарсіа Лаос мав на меті вийти на пряме спілкування з українським глядачем. Протягом декількох днів він проводив екскурсії виставкою, уважно вислуховував різні точки зору щодо мистецтва, розповідав про щасливу долю творчої спадщини всесвітньо відомого живописця і гравера Франсіска де Гойї, яка широко представлена у музеях Іспанії, зокрема, у місті Сарагоса, звідки родом і Карлос Лаос. Також митець проводив майстер-класи для різних вікових категорій. Охочим взяти в них участь було запропоновано зобразити такі теми, як  дружба,  стосунки у родині та особисті відносини — поміркувати, пофантазувати, усвідомити, наскільки значним може бути створене власноруч, ще й переконатися, що все геніальне —  просто.

Але насправді Карлос Гарсіа Лаос володіє досить складною технікою. Його улюблений матеріал — метал, який вимагає кропіткої роботи, однак найбільше відповідає бажанню автора створювати суворі кубічні форми у стриманій гамі, де переважають чорний, сірий та червоний кольори, часто притаманні зображенню філософських тем. Карлос вважає, що натхнення йому дають навколишній світ, люди, події. Скульптор-концептуаліст відомий своїми роботами великого формату, а також міською скульптурою. Його твори реалізовані як міська скульптура у місті Сарагоса, один з них став прототипом символу фестивалю короткометражного кіно.

У багатьох країнах світу мріє художник встановити свої скульптурні композиції в урбаністичному стилі, а вже найближчим часом планує створити Європейську паркову алею в місті Умань. Його твори являють собою поєднання простих геометричних об’ємів.  Невипадковими і символічними у деяких зі скульптур є порожні віконця як символи самотності чи лицемірства. Можливо, хтось ітиме повз і заповнить цю порожнечу пачкою з-під цигарок чи обгорткою від морозива, а хтось замислиться про те, чого ж йому не вистачає в житті. Мистецтво для того і створене, щоб будити розум, бо, як зобразив у своєму офорті Франсіско де Гойя ще у 1799 році, сон розуму породжує чудовисьок.

Проекти такого масштабу не існували б, якби не було людей, котрі бажають відроджувати культурне життя. Карлос вважає, що Україні та Іспанії треба триматися разом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати