Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ковідне гетто»

Росія перекрила всі КПВВ на лінії розмежування в східні Україні, занурюючи окуповані території в гуманітарну катастрофу
15 жовтня, 18:29
Фото: ДПСУ

Російське керівництво традиційно цинічне і брехливе. З одного боку, воно розповідає всім, що це Україна не виконує Мінські домовленості, зокрема Паризьке комюніке. А з іншого – напряму порушує ті ж домовленості, тримаючи фактично населення окупованих територій в заручниках. Не будемо вдаватися в детальний аналіз всіх порушень Москвою підписаних нею угод, наведемо лише деякі найбільш очевидні і показові. По-перше, Москва ніколи не виконувала навіть перший пункт домовленостей, тобто не припиняла обстрілювати українські позиції.

По-друге, в тому ж Паризькому комюніке записано, «що міжнародним організаціям, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), буде надано повний і безумовний допуск до всіх утримуваних осіб», але Кремль категорично проти цього. По-третє, російська сторона не просто блокує можливість домовитися про нові пункти пропуску через лінію розмежування, що передбачають домовленості в Парижі, а фактично повністю перекрила рух навіть по існуючим КПВВ.

Останнє засідання Трьохсторонньої контактної групи (ТКГ) в гуманітарній підгрупі (13 жовтня) це підтвердило. «Представники Росії з ОРДО і далі мають намір блокувати роботу гуманітарної робочої групи, засилаючи на неї терористку Пирогову, - пише у ФБ представник української делегації в ТКГ, журналіст Сергій Гармаш. - Принаймні, коментуючи вчорашній зрив консультацій з гуманітарних питань, прописана в Ленінградській області громадянка Росії Никанорова, заявила, що вони "будуть відстоювати право" їх "громадян" брати участь в переговорах". Тобто, Пирогова і далі буде використовуватися російською стороною в якості дохлої кішки, трупик якої підкидають в кімнату, щоб викурити з неї всіх, хто там знаходиться. І це на тлі гуманітарної катастрофи, що вибухнула в ОРДЛО!..». Про останнє детальніше.

Чергова хвиля COVID-19, яка наразі крокує всім світом (хтось зустрічає її краще підготовленим, хтось гірше), найбільше атакує незахищених і вразливих громадян. Люди на окупованих українських територіях відносяться до цієї категорії: мало того, що вони є жертвами російської агресії, так росіяни ще й перетворили ОРДЛО в таке собі гетто. «Громадянин Росії Дейнего заявив, що закрите на минулих вихідних КПВВ "Станиця Луганська", не буде відкрите поки не закінчиться пандемія коронавирусу. При цьому він звинуватив пенсіонерів в тому, що, перетинаючи КПВВ, вони, нібито, завозять коронавірус, - пише Сергій Гармаш. - Звичайно ж, масові агітаційні заходи в ході виборчої кампанії до російської Держдуми і масовий вивіз людей на голосування в РФ (як і відкритий кордон з нею), в порівнянні з пенсіонерами зовсім не вплинули на катастрофічну ситуацію зі смертністю в ОРДЛО від корони. ... Очевидно, що Росія навмисно закрила всі КПВВ, проводячи там псевдовакцинацію і влаштовуючи масові зібрання людей, для того, щоб перетворити наш, український, регіон в ковідне гетто. Вбиваючи людей відсутністю медичної допомоги та позбавленням можливості виїхати, Москва цілеспрямовано скорочує кількість населення, особливо пенсійного віку, щоб зменшити свої витрати на соцвиплати в ОРДЛО. Працездатне населення паспортизується і виманюється з регіону більш високими зарплатами, а непрацездатних морять як тарганів».    

Україна готова допомогти своїм громадянам на окупованих територіях, але агресор категорично проти. Москва не просто не забезпечує всім необхідним населення ОРДЛО, а й не дозволяє людям з окупації приїхати на вільну українську територію, де б вони могли прищепитися сертифікованою вакциною, або отримати пенсію. «Ми можемо направити їм гуманітарну допомогу, - заявив нещодавно секретар Радина національної безпеки та оборони Олексій Данілов. – Але треба, щоб у них було бажання її приймати, і нам треба розуміти, з ким це питання вирішувати. Всі питання там, скажімо так, перевертаються з ніг на голову. Якщо це питання не узгоджене з Кремлем, з Червоною площею, безпосередньо з керівництвом РФ, там жодна людина самостійних рішень прийняти не може. Ми, як люди гуманні, робимо все можливе».

Тим часом, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила про зростання рівня захворюваності на COVID-19 на окупованій території Донецької області. «Майже 100% наповненість місцевих лікарень підвищує навантаження на медиків, тим самим ускладнюючи непрості умови, в яких вони працюють останні півтора року, - написала Денісова у ФБ. - Зазначу, що окупаційна влада використовує тільки російську вакцину, схвалення якої Всесвітня організація охорони здоров’я призупинила». Головне ж управління розвідки Міністерства оборони України взагалі повідомило, що «жителі так званої ЛДНР можуть стати банально піддослідними кроликами для російських фармацевтів, які випробовують на них новий варіант своєї вакцини "Sputnik Light", перш ніж запропонувати її росіянам».

Це і є справжнє обличчя Кремля, для якого люди завжди були «розмінним матеріалом» у досягненні своїх цілей. Лише на одному такому прикладі (ставленні до громадян під час пандемії) все стає зрозумілим. До речі, в самій Росії путінський режим також не може дати ради – останніми тижнями фіксується рекордна добова смертність від COVID-19 з початку пандемії (за офіційними даними). В цілому ж, окупанту не потрібні ніякі домовленості чи формати для переговорів з українською стороною та міжнародними партнерами. Кремль мріє про капітуляцію України, створюючи свій брехливий паралельний світ, де головну роль має відігравати сила. Тому Москва і робить все, аби не було зустрічі на рівні глав держав «нормандського формату», а Трьохстороння контактна група працювала в холосту, не вирішуючи жодних питань. Проте Україна не збирається здаватися, а навпаки продовжує давати відсіч і формувати свій порядок денний на міжнародній арені. Росіяни можливо і мріють про наш програш і про можливість домовитися з західними лідерами про розподіл світу. Але цього не буде. Доведеться відповідати за свої злочини. 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати