Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скандал на задану тему

«Б'ють» Україну, а цілять в Гора?
01 лютого, 00:00

Хоча наприкінці минулого тижня наш уряд повідомив, що йому вдалося домовитися з групою західних банків щодо реструктуризації облігацій, у неділю агентство Dow Jones розповсюдило інформацію, що «кредитори України, прагнучи забезпечити собі вигідніші умови реструктуризації боргу країни, можуть вдатися до погроз оголошення країні дефолту». За даними джерел агентства, лондонський Standard Bank уже повідомив уряду України, що в його розпорядженні знаходиться достатньо облігацій, щоб офіційно оголосити країні дефолт.

Тим часом реструктуризація можлива лише у випадку згоди на неї 75% усіх держателів паперів. Уряд заручився такою згодою половини кредиторів. Очевидно, Standard Bank, що контролює ще понад 25% боргу, хоче поторгуватися. До речі, за даними Financial Times, на реструктуризації інвестори втратять 40% недоотриманих прибутків, що, на думку експертів газети, не дозволить новим паперам підняти котування українських боргів iз нинішніх 30% до 60% від номінальної вартості. Таким чином, не виключено, що саме наведені розрахунки лежать в основі погроз, що з'явилися, кредиторів. Адже чим гіршими є умови для уряду, чим є вищою вартість боргу, тим більше отримає інвестор, тим кращими будуть котування.

На позаминулому тижні Україна не виплатила $18 млн. по Chase Manhattan-облігаціях (європозика в німецьких марках з погашенням у лютому 2001 року, випущено через банк-фідуціарій Chase Manhattan Bank Luxembourg S.A.). Після закінчення пільгового періоду по цьому платежу держателі облігацій можуть розглянути питання про формальне оголошення Україні дефолту й зажадати на підставі цього повного погашення Києвом облігацій. Зрозуміло, що оголошення країні дефолта ускладнить процес реструктуризації українського боргу, що перевищує $2 млрд.

З цієї точки зору Україна вкрай зацікавлена у підтримці МВФ, що намагається реалізувати свою глобальну ідею солідарної відповідальності за накопичений борг приватних кредиторів і позичальників. Однак скандал, що спалахнув минулого тижня навколо фінансової допомоги фонду, спрямований у тому числi й на нейтралізацію впливу МВФ. Представництво Фонду в Україні поки що відмовляється коментувати ситуацію.

КОМЕНТАР

Олександр САВЧЕНКО, голова правління Міжнародного комерційного банку:

— Наскільки я відслідковую інформацію, то цi звинувачення є неадекватними. В 1997 році Україна позичила в два рази менше грошей, ніж було заявлено. Я думаю, що фальсифікація цієї інформації буде доведена сьогодні-завтра. Це явно дезінформація і вона не матиме наслідків.

Сергій СОБОЛЄВ, заступник голови партії «Реформи і порядок»:

— Я думаю, що головні наслідки будуть для Демократичної партії Сполучених Штатів, бо це прямо б'є по престижу команди кандидата в президенти Альберта Гора. Але в той же час, для України найголовніші наслідки — це недовіра з боку всіх міжнародних інституцій щодо кредитів, які видаються під український уряд або безпосередньо під гарантію глави української держави. Тому, на мій погляд, єдине, що може врятувати зараз ситуацію — це всестороння аудиторська перевірка, проведена відомими компаніями, яким буде доручено це зробити не за рішенням українського уряду, а за рішенням міжнародних фінансових інститутів. Враховуючи той факт, що статті зі звинуваченнями України з'явилися під час всесвітнього форуму в Давосі, що вони опосередковано підтверджені керівництвом Міжнародного валютного Фонду, можна передбачити, що ці публікації можуть спричинити відмову в довірі українським лідерам у такий непростий час. Iмовірно також, що це накладе відбиток і на ситуацію навколо референдуму, оскільки його проведення може сприйматися на Заході, як спроба відволікти увагу України і від України, від тих конфліктів і звинувачень, уже не лише з боку Лазаренка, а тепер ще й з боку офіційних посадових осіб МВФ.

Продовження теми на стор. "Економіка"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати