Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ракетний скандал

19 березня, 00:00

Україна знову опинилася в епіцентрі збройового скандалу. Цього разу — не пропагандистського, а, мабуть, вже дійсного. У інтерв’ю британській газеті Financial Times Генпрокурор Святослав Піскун визнав, що Україна продала 12 крилатих ракет Ірану і 6 — Китаю. За його словами, 2001 року було продано 18 крилатих ракет X-55, також відомих як AS 15.

Хоча жодна з експортованих ракет, зі слів Піскуна, не була оснащена ядерними боєголовками, Японія і США вже висловили стурбованість відпливом ракетних технологій з арсеналу колишнього СРСР, уперше визнаним Україною на офіційному рівні. Зокрема, Японія побоюється, що може потрапити під загрозу ядерного удару, якщо українські ракети, призначені для транспортування боєголовок, якимсь чином потраплять до Північної Кореї. Дальність польоту X-55 становить 3000 км. Цього досить, щоб Японія опинилася на відстані ракетного удару з азійського континенту, а Ізраїль — досяжним для іранських ракет, пише газета. Посольство США у Києві заявило, що «пильно спостерігає» за ходом розслідування і вимагає, щоб його результати було доведено до громадськості. За словами посла Японії в Україні Кищиро Амае, він сподівається, що новий уряд України пояснить цей інцидент. «Якщо розслідування триматимуть в таємниці, новий уряд втратить довіру у світі», — цитує посла FT.

У той же час Генпрокуратура вже виступила зі спростуванням інформації про продаж Україною крилатих ракет. Як заявила прес-служба відомства, в інтерв’ю Генпрокурора Святослава Піскуна FT йдеться про контрабандний вивіз, а не експорт державою. І за фактом цієї контрабанди Служба безпеки України вже порушила кримінальну справу щодо директора підприємства «Укравіазамовлення» В. Євдокімова, зазначається в заяві прес- служби. Цю інформацію, по суті, підтвердили агентству «Інтерфакс-Україна» в керівництві Державної служби експортного контролю України. Співрозмовник агентства повідомив, що держслужба не давала дозволів на продаж озброєнь, і зокрема крилатих ракет далекої дії, Ірану і Китаю 2001 року, про що поінформовані компетентні органи, котрі перевіряють факт незаконних поставок. Дана кримінальна справа, повідомляється в заяві прес-служби Генпрокуратури, з 3 серпня минулого року(?) розглядається Апеляційним судом Києва в закритому режимі. Також СБУ оголосило в розшук, і суд дав дозвіл на затримання інших учасників злочину, — двох громадян Росії. Ще одного громадянина Росії затримано торік в липні представниками НЦБ Інтерполу на території Чеської республіки, і тепер вирішується питання про його екстрадицію до України.

Нагадаємо, що у своєму інтерв’ю С. Піскун практично підтвердив свідчення народного депутата Григорія Омельченко, який місяць тому заявив про те, що Україна продала Ірану і Китаю ракети великої дальності. Тоді депутат звинуватив чиновників, пов’язаних з колишнім президентом Леонідом Кучмою, в тому, що вони замовчували отримані СБУ відомості про продаж ракет, щоб захистити «високопоставлену персону з кола президента Кучми, причетну до незаконного продажу зброї». Сама операція, за словами Г. Омельченка, стосується періоду головування в СБУ Леоніда Деркача. Учора Григорій Омельченко в коментарях пресі висловив упевненість у тому, що це визнання не спричинить негативної реакції міжнародної громадськості. «Україна сама розкрила цю ракову пухлину, заарештувала винних, оголосила в розшук по лінії Інтерполу ряд учасників цього співтовариства, що безпосередньо займалися організацією контрабанди, в тому числі громадян Росії». «Це здорово і з політичного і з юридичного погляду, що і Служба безпеки України, коли її очолював Ігор Смешко, пішла на безпрецедентний крок — розслідування цієї справи. Рано чи пізно це б спливло з другого боку, а так Україна засвідчила, що ми очищаємося від таких речей», — додав він. У той же час народний депутат звинуватив Генпрокурора Піскуна в популізмі з метою продовжити своє перебування на цій посаді. «Коли я чую тільки зараз, як Генеральний прокурор завзято заявляє, що Генеральна прокуратура встановила факти незаконного продажу крилатих ракет Китаю й Ірану, мені стає сумно і смішно одночасно. Про ці факти неодноразово ми повідомляли Генпрокуратуру, Службу безпеки України, президента (Леоніда Кучму) протягом 1999—2002 років. І коли на зміну Михайла Потебенька (екс-генпрокурор) прийшов Піскун, ці депутатські запити вже були в Генпрокуратурі», — заявив Г. Омельченко. Депутат стверджує, що весь цей час він отримував «трафаретні відписки: ваша інформація не знайшла підтвердження». «Аналогічна відповідь була з Генпрокуратури і під час першого перебування на посаді Генпрокурора Піскуна за підписом одного з його заступників», — сказав він.

Учора, коли верстався номер, надійшло важливе уточнення Генеральної прокуратури. Прес-служба відомства заявила: «У ЗМІ з посиланням на кореспондента газети «FT» Тома Ворнера зазначають, що Україна визнала факт експорту 12 крилатих ракет до Ірану і 6 ракет до Китаю 2001 року, нібито підтвердженого в інтерв’ю виданню генеральним прокурором України Святославом Піскуном. Насправді ж у цьому інтерв’ю йшлося не про експорт ракет, а про їхню контрабанду, за фактом якої Служба безпеки України порушила кримінальну справу стосовно директора підприємства «Укравіазамовлення» В. Євдокимова», — мовиться в заяві. Крім того, прес-служба повідомляє, що цю кримінальну справу з 3 серпня минулого року розглядає Апеляційний суд Києва в закритому режимі. Також СБУ оголосило в розшук і суд дав дозвіл на затримання інших учасників злочину — двох громадян Росії — О. і Ш.

Щодо цього уточнення важливо відзначити таке. Тішить, що вивезення ракет із порушенням міжнародних зобов’язань України було не фактом державної політики, а фактом кримінальним, контрабандою. Однак, виходить, контрабандистами були люди, які займали високі державні посади. Окремий випадок, але аж ніяк не приватна справа...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати