Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дивись, і зроблять СТБ опозиційним телеканалом...

05 червня, 00:00

За роз'ясненням ситуації наш кореспондент звернувся до колишнього президента СТБ, а нині члена Нацради з питань телебачення та радіомовлення Миколи Княжицького, ведучого програми «Вікна-тижневик» (СТБ).

— При аналізі ситуації, — говорить Микола Леонідович, — виявилося, що СТБ має ліцензію Мінзв'язку на розповсюдження телесигналу за допомогою супутникових антен і відповідну ліцензію Нацради на цю діяльність. На доповнення до них було оформлено дозвіл Укрчастотнагляду, хоча, згідно із законом, він і не потрібен, а був узятий так, про всяк випадок. Ось саме його термін дії й підійшов до кінця. Але, коли СТБ подав заявку на продовження цього дозволу, нам відмовили й зажадали припинити мовлення.

З точки зору закону цей дозвіл і не потрібен. До того ж це нонсенс: звичайне підприємство Мінзв'язку не може закривати інше підприємство, що має ліцензію того ж міністерства. Це не в його компетенції, не його ранг.

— Як ви вважаєте, з чим це пов'язано?

— Цікаво те, що чомусь співпали дата цього заборонного листа й дата підписання договору між СТБ і Верховною Радою на трансляцію її засідань. Саме цьому показу, можливо, хтось намагається перешкодити. Й ще симптоматично те, що це сталося за два дні до виборів мера в Києві — як відомо, СТБ брав у них активну участь, надаючи ефір у рівній мірі всім основним претендентам, а не одному, як більшість каналів. Тож, оскільки наказ незаконний, СТБ продовжує мовлення через супутник.

Ця історія мала продовження. В четвер на канал СТБ знову приїздили представники Укрчастотнагляду з вимогою виконати розпорядження й припинити мовлення через супутникову антену. Після того, як їм було відмовлено, вони заявили, що прийдуть із міліцією й закриють телекомпанію. Однак закрити організацію можна тільки за рішенням суду, не кажучи вже про те, що це не входить до повноважень Укрчастотнагляду.

У п'ятницю вранці в парламенті депутат Олександр Ємець виступив із викладом цієї ситуації.

Кореспондент «Дня» зв'язався з начальником Держінспекції електрозв'язку в Києві Валентином Коломійцем. Ось що він сказав:

— У ліцензії, отриманій СТБ у Мінзв'язку, дозволено використання однієї супутникової системи, INTELSAТ, а фактично використовується інша система, AMOS, кут випромінювання через це зовсім інший. У наявності самовільне недотримання умов ліцензії. Крім того, є доповнення до закону про підприємництво, в якому прямо говориться про ліцензування частот. Тобто, якщо ви займаєтеся мовленням, ви повинні мати ліцензію й на право мовлення від Нацради, й ліцензію на частоту від Укрчастотнагляду. В цій ліцензії вказано умови використання частоти, а їх порушено.

— Пробачте, а чому ці порушення виявилися так вчасно, при підписанні договору між СТБ і ВР на трансляцію засідань?

— У них був дозвіл, нехай із порушеннями, але був. Пройшло більше місяця як термін його закінчився. Пішла перевірка, було з'ясовано обставини порушення ліцензії, й як результат — повідомлення з вимогою припинити мовлення. Я сам дивлюся канал СТБ. Він оформить усе за правилами й отримає дозвіл. А поки, згідно із законом, він повинен мовчати...

Як славно, однак, що в нашій країні так багато зручних законів, за якими «повинні мовчати» ті, хто раптом став неугодним. Легко знаходяться й ті, хто ці закони в потрібний момент кине під ноги...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати