Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Батьківщина» підніме вітрила, і світ дізнається про Україну

21 травня, 00:00
Валентин ЩЕРБАЧОВ  

Дізнається глибше і по-людському простіше. Бо яхта «Батьківщина» київського крейсерського яхтклубу збудована і керується диваками-фанатами морських мандрів, а ідея, що народилася в їхніх головах, розкриває сенс так званої народної дипломатії, одягаючи її в сучасний одяг, який личить часові...

Велика клінкерна яхта «Батьківщина» та її капітан Дмитро Бірюкович уже набули популярності у світі керманичів-аматорів. Дмитро Львович водив «Батьківщину» в тисячомильні походи, випробовуючи її в надекстремальних умовах. Але от він готує проект двох нових подорожей — навколо Європи та навколо світу. Загалом звичайні наші співгромадяни — інженери, журналісти, робітники, митці, обтяжені тими самими, що й ми з вами, турботами і проблемами, в перервах між їх вирішенням просуваються до реалізації мрії.

Не хочу займати багато часу розповіддю про деталі проекту талановитих диваків, але сенс його поясню. На борту яхти (в екіпажі 24 чоловіки) збираються твори сучасних українських митців, народних умільців, документальні і художні відеострічки, спортивні відеопрограми. У складі екіпажу (на окремих етапах переходів) з’являються яскраві представники нашої країни і у всіх портах, куди заходить яхта, проводяться такі собі «міні-фестивалі України». За два роки не буде на карті планети країни, яка не отримала б таку «живу візитку» з України, котру (чого гріха таїти) подекуди на різних широтах ототожнюють із... Росією.

«Географічно» я близький до Бірюковича (живемо в сусідніх будинках) і тому часто-густо, як і всі його одержимі друзі, після роботи тусуємось, набиваючи пакет проекту новими ідеями. Уже народилося чимало «дочірніх» проектів на найближче майбутнє крейсерського вітрильного спорту в Україні. Програма плавання включає масу «ноу-хау», і для багатьох у далекому зарубіжжі стане одкровенням свіжість мислення та оригінальність, сила і краса людей України. Як каже оператор, наставник багатьох телевізійників і сам завзятий яхтсмен Віктор Кущ: «Не знаю, чим це все закінчиться, але якщо вдасться виконати програму хоча б на 70 відсотків, то ми створимо щось таке, чого в жодному жанрі мистецтва і журналістики взагалі ще не було!» Так, ніхто не спокушається легкими і швидкими результатами та рішеннями, але ніхто й не має наміру зупиняти потік ідей. Є можливості для всіх ділових людей ризикнути в рекламі українських виробників, якщо вони того гідні. Адже як-не-як 47 відомих портів і 200 «міні-фестивалів»! Повірте, я вже не раз переконувався: що чим фантастичніша ідея, тим гучніше відлуння її реалізації, тим цікавіше працювати і жити. У ході роботи над проектом плавання «Батьківщини» ці самі генератори ідей захоплено наситили конкретикою і мою авантюру — альпіністську подорож і телеміст із Гімалаїв в Україну. І це також відбудеться.

Знайшлися і знаходяться сміливі бізнесмени, які дивляться в майбутнє, які бачать і свою активну роль у тому, щоб світ якомога скоріше дізнався про СПРАВЖНЮ УКРАЇНУ і зрозумів: «З ними варто товаришувати, їх є за що поважати. А чутки про вмирання країни в лещатах корупції все ж перебільшені». Тож нехай ніхто не заважає нашій «Батьківщині» підняти вітрила!
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати