Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Біосферний резерват «Центральне Полісся»

Створюють на північних територіях Рівненщини та Житомирщини
26 серпня, 18:08

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, місцеві громади, землекористувачі та громадська організація «Українське товариство охорони птахів» у міжнародному проєкті «Полісся — природа без кордонів» працюють над наданням найбільш збереженим територіям північних регіонів Рівненської та Житомирської областей статусу «Біосферний резерват ЮНЕСКО».

МІСЦЯ, ДЕ ПОЄДНУЮТЬСЯ ПРИРОДА Й КУЛЬТУРА

Біосферні резервати — це місця, де поєднуються природа та культура. Вони визнані на міжнародному рівні завдяки своєму біорізноманіттю та культурній цінності і є важливими «живими лабораторіями» для збереження екосистем шляхом екологічно збалансованої суспільної та економічної моделі розвитку, а також забезпечення наукових досліджень, освіти та надання інформації.

Починаючи з сімдесятих років минулого століття, ЮНЕСКО по всьому світі надає територіям статус біосферних резерватів. Після присвоєння статусу ці території зобов’язані слугувати навчальними майданчиками та зразками для сталого розвитку, враховуючи глобальні проблеми при розробці місцевих рішень. У результаті цього утворилась мережа біосферних резерватів з понад 700 територій, яка постійно зростає.

«Резервати створюють для збереження біологічного різноманіття та сталого використання ресурсів території з можливістю вивчати та відстежувати зміни в довкіллі. В Україні — вісім біосферних резерватів: Карпатський, Дунайський, Чорноморський, Асканія-Нова, Східні Карпати, Західне Полісся, Розточчя, Деснянський. Радіаційний біосферний заповідник «Чорнобильський» не має статусу біосферного резервату, хоча в назві присутнє «біосферний», — пояснив експерт Українського товариства охорони птахів доктор біологічних наук Сергій ПАНЧЕНКО.

«Надання статусу «біосферний резерват» не передбачає жодних додаткових заборон чи обмежень у природокористуванні чи створенні нових об’єктів природно-заповідного фонду, — каже керівниця проєкту «Полісся — дика природа без кордонів» Ольга ЯРЕМЧЕНКО. — Разом з тим отримання сертифіката ЮНЕСКО підніме статус територій, дозволить активно розвивати внутрішній та міжнародний туризм, залучати інвестиції та брати участь у міжнародних проєктах».

МІСЦЕВІ ГРОМАДИ ОЧІКУЮТЬ ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОВКІЛЛЯ, РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ ТА ЕКОЛОГІЧНО ДРУЖНЬОГО БІЗНЕСУ

Для виявлення очікувань населення щодо створення біосферного резервату «Центральне Полісся» проведено опитування в 47 організаціях. З’ясувалося, що населення очікує від статусу біосферного резервату надійного збереження довкілля, розвитку зеленого туризму та екологічно дружнього бізнесу, збільшення притоку інвестицій та покращення соціальної інфраструктури.

Отримати це завдяки  високому статусу зможуть 16 територіальних громад: Немовицька, Вирівська, Старосільська, Висоцька, Миляцька та Березівська сільські; Зарічненська, Рокитнівська, Клесівська селищні; Дубровицька та Сарненська міські на Рівненщині, а також Словечанська сільська, Лугинська селищна, Коростенська, Овруцька та Олевська міські на Житомирщині.

Статус біосферного резервату допоможе здійснитися цим очікуванням людей, оскільки за умови дотримання вимог сертифіката територія резервату буде забезпечувати мешканців чистими повітрям та водою, дарами природи (деревина, ягоди, гриби, рослини-медоноси, лікарські рослини), рятувати від наслідків кліматичних змін, бути надійним прихистком братам нашим меншим», — вважає експерт Українського товариства охорони птахів з розроблення номінації біосферного резервату Леонід ПРОЦЕНКО.

Важлива умова успішності біосферного резервату — чесна, відкрита та екологічно дружня співпраця розташованих на його території установ усіх видів і типів. Лише так стане можливим збалансований розвиток лісового та сільського господарства, екологічно дружнього природокористування, приватного будівництва, рекреаційної та туристичної діяльності. Лише в цьому разі можна говорити про розвиток туристичної індустрії та екологічних бізнес-ініціатив, нові робочі місця для місцевого населення та розквіт малого бізнесу.

ТЕРИТОРІЇ РЕЗЕРВАТІВ ПОДІЛЯЮТЬ НА ЗОНИ

Для успішного збереження довкілля та культурних цінностей у поєднанні зі сталим використанням природних ресурсів території резерватів поділяють на зони.

Зона ядра — це найцінніші природні території. Це ділянки збереженої дикої природи, середовище існування рідкісних рослин і тварин. Вони потребують абсолютної охорони. До Зони ядра увійдуть Поліський та Рівненський природні заповідники та шість невеликих уже наявних заповідних урочищ. Тут вже запроваджена надійна охорона і такий режим охорони триватиме й надалі..

Буферна зона покликана пом’якшувати вплив на найцінніші природні території. У цьому разі вона охоплює землі охоронних зон Поліського і Рівненського природних заповідників та буферних зон навколо заповідних урочищ.

Земельні ділянки буферних зон залишаються у тій же — державній, комунальній, приватній власності. Єдина умова — вести діяльність відповідно до природоохоронного законодавства і користуватися дружніми до довкілля методами та технологіями, не збільшуючи вплив на природу.

Основну площу складають землі державної власності, якими розпоряджаються переважно держлісгоспи. В буферних зонах немає населених пунктів і промпідприємств, що полегшує задачу захисту заповідного ядра.

Транзитна зона — це територія співпраці та стійкого землекористування. Тут знаходяться населені пункти, ведеться традиційна господарська діяльність, при цьому постійно працюють над мінімізацією негативного впливу на довкілля, розробляють і впроваджують природоохоронні заходи. Саме тут функціонує мережа «м’яких» природоохоронних територій — заказників, територій Смарагдової мережі тощо, покликаних мінімізувати вплив людини на довкілля.

Створення адміністрації біосферного резервату «Центральне Полісся» не передбачається, але буде створена Координаційна рада, до якої входитимуть науковці, представники державних установ та органів місцевого самоврядування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати