Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євген Станкович у арт-проекті «Три С»

2 листопада в Національній опері відбудеться світова прем`єра
26 жовтня, 09:50
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Цей вечір пройде в рамках другої частини Національного проекту «Три С» — цей проект об’єднав творчість трьох видатних сучасних композиторів — Мирослава Скорика, Євгена Станковича та Валентина Сильвестрова. Розпочалася ця музична імпреза у квітні прем’єрою Другого концерту для віолончелі та симфонічного оркестру М. Скорика у виконанні Симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України під орудою Володимира Шейка та соліста Олександра Пірієва (див. «День» № 60), потім серія вечорів продовжилася по Україні.

Нині меломани почують твір Євгена Станковича. Маестро закінчив роботу над Другим концертом для віолончелі з оркестром у квітні 2016 р., після більш ніж 45 років (!) перерви праці в цьому жанрі. Концерт складається з трьох частин: «Музика для Марточки», «Постлюдія» та «Монолог діда». Їхні назви красномовно свідчать, кому маємо дякувати за його появу на світ. Уже стало легендою, як народжувався цей твір, — концерт замовляв написати для нього легендарний віолончеліст Мстислав Ростропович...

Нагадаємо, свій Перший віолончельний концерт Євген Федорович написав 1968 року. Прем’єру виконав його друг — Всеволод Якименко, але після цього твір зник із поля зору виконавців, і навіть голоси для оркестру були на довгий час втрачені... Та одного разу Концерт №1 Станковича почув Ростропович, і після гастролей у Києві Мстислав Леопольдович зустрівся з Євгеном Федоровичем і запропонував написати для нього твір для віолончелі з оркестром. До речі, це вже після того, як з’явилися концерти від Шостаковича, Прокоф’єва з присвятою віолончелістові! Проте Є.Станкович в той час активно писав музику для кіно й не поквапився виконувати замовлення легендарного музиканта. У другий приїзд Ростроповича, коли Станкович думав, що той забув про своє замовлення, чи взагалі то було жартом... Мстислав Леопольдович запитав Євгена Федоровича: «Де мій концерт?». Свідком розмови стала українська віолончелістка Марія Чайковська (перша виконавиця Концерту №1 Є.Скорика), яка і познайомила Ростроповича зі Станковичем. Тож, для українського маестро стало справою честі все-таки написати Другий концерт... Проте доля розпорядилася інакше — за рік М. Ростроповича депортували з колишнього СРСР та згодом позбавили громадянства. Тож, ідея віолончельного концерту, як спогад про Роспроповича, залишилася не втіленою аж до 2016 року! Проект «Три С» підштовхнув Є.Станковича до його віолончельного задуму.

— Це — концерт-монолог, концерт-портрет, концерт-одкровення. Не знаю, як назвуть його в майбутньому критики, — каже Олександр ПІРІЄВ, віолончеліст, ініціатор проекту «Три С». — Цей твір епохальний, свого роду певний підсумок усього творчого досвіду генія, який втілений Євгеном Федоровичем у голосі віолончелі...

У концерті братимуть участь: Хор імені П. Майбороди (диригент — Юлія Ткач), Симфонічний оркестр Українського радіо під орудою Володимира Шейка і соліст — Олександр Пірієв (віолончель). Після Києва (протягом сезону 2016 — 2017 рр.) арт-проект «Три С» буде представлений у Чернівцях, Харкові, Ужгороді, Одесі, Львові, Івано-Франківську та Коломиї.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати