Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли у мистецтва жіноче та чоловіче начало

За серію творів про Карпати творче подружжя Белень висунуто на здобуття Національної премії
18 грудня, 13:23

Уже понад чотири десятиліття Магдалина Пуглик-Белень та її чоловік Михайло Белень своєю невтомною творчою працею утверджують закарпатську школу живопису і скульптури, яка так вражає поціновувачів прекрасного своєю самобутністю, вишуканістю й неповторністю...

Обоє майстрів закінчили в 1970-х Ужгородське училище прикладного мистецтва. Якщо Магдалина по закінченні навчання обрала для себе декоративно-прикладний напрямок і живопис, то Михайло продовжив освіту в Київському художньому інституті на скульптурному факультеті, де його педагогами були відомі майстри художнього ліплення — Василь Бородай, Валентин Борисенко, Макар Вронський, Іван Макогон.

Поступово у кожного з них виробився власний стиль і манера в образотворчому мистецтві. Магдалина чудово опанувала мініатюрну пластику з глини, яка, скажімо, в Японії має конкретну назву — нецке: керамічна скульптура малої форми у вигляді людських фігурок, якими прикрашають традиційне японське вбрання — кімоно чи косоде. Привнісши у цей екзотичний різновид мистецтва місцевий колорит, майстриня створила цілу галерею характерних карпатських типажів, абстрагованих фігурок, сюжетні композиції та складні натюрморти.

РОБОТА МИХАЙЛА БЕЛЕНЯ / МЕДАЛЬ «РЕМБРАНДТ» (БРОНЗА)

У живописі для художниці важливо віднайти потрібну кольорову гаму, відчути світло й вибудувати метафоричний сюжет, які передають не лише емоції авторки, а й розкривають зміст її задуму. Інші мистецькі завдання мисткиня вирішує для себе в гобеленах, у яких, зокрема, присутня і тема жіночої долі.

«Критики якось зазначали, що мої жінки — в кераміці чи на полотні, створені олією та аквареллю, а передусім в архаїчній скульптурі — особливі,— розмірковує Магдалина. — Але це створено мною: і «Берегиня людства», і «Плоть Берегині», і «Віковічність роду», і «Мадонна з архаїки»… Все це — образи-символи. А символи — це життя».

РОБОТА МАГДАЛИНИ ПУГЛИК-БЕЛЕНЬ / СУСІДСЬКИЙ ЛЕГІНЬ (ТЕРАКОТА, СОЛІ)

На відміну від дружини, Михайло Белень свою творчу енергію зосередив на створенні монументальної скульптури, яка широко представлена на центральних вулицях великих і малих міст, сіл та селищ Закарпаття. Йому належить авторство величних пам'ятників Тарасові Шевченку, Олександрові Духновичу, Іванові Ольбрахту, Данте Аліг'єрі, Дмитрові Климпушу, воїнам-афганцям, жертвам політичних репресій, загиблим пілотам у Другій світовій війні тощо. Водночас його творчий доробок за останні десятиліття збагатився також п'ятьма сотнями медалей, на яких митець зобразив видатних діячів історії, науки та світової культури, серед яких — Тарас Шевченко, Михайло Лисенко, Микола Пимоненко, Олександр Мурашко, Федір Кричевський, Сергій Васильківський, Олексій Шовкуненко, Альбрехт Дюрер, Ель Греко, Леонардо да Вінчі та інші митці.

«У Михайла Беленя школа видатних майстрів не придушила природного інтуїтивного розуміння світу, лише збагатила його, розширила діапазон творчих пошуків художника, — так оцінив його талант академік Академії мистецтв України Василь Бородай. — Тепер він не тільки першорядний скульптор, а й непересічний графік, літератор, а в медальєрному мистецтві йому немає рівних у наш час, либонь, в усій Україні».

РОБОТА МАГДАЛИНИ ПУГЛИК-БЕЛЕНЬ / МИСЛИВСЬКІ ЗАБАВИ (КЕРАМІКА, РЕЛЬЄФ)

Якщо підсумувати створене Беленями у вітчизняному мистецтві за останні п'ять десятиліть, то вражає не лише кількість робіт, які належить творчому подружжю, а й надзвичайно високій художній рівень і масштабність зробленого. Обидва заслужених художники України неодноразово ставали переможцями на різноманітних конкурсах, проведених на престижних мистецьких виставках як в Україні, так і за її межами. Їхні твори зберігаються в експозиції краєзнавчих та художніх музеях Ужгорода, Києва, Москви, Тбілісі, Нью-Йорка, Буенос-Айреса. Магдалина і Михайло Белені постійно організовують і беруть участь у групових та персональних виставках, міжнародних бієнале.

Цьогоріч Спілка дизайнерів України висунула на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка за напрямком «Образотворче мистецтво» серію творів «Мої Карпати, рідна Верховина, славна Україна», «Космогонія людства» Магдалини Пуглик-Белень та серію робіт «Видатні діячі історії, науки і культури Закарпаття та України» Михайла Беленя.

РОБОТА МИХАЙЛА БЕЛЕНЯ / МЕДАЛЬ «МИКОЛА БУРДЕНКО (БРОНЗА)

Мабуть, Срібна земля, як іноді поетично-піднесено називають Закарпаття, має пишатися тими синами й доньками, котрі власною працею прославляють цей благословенний край добрими та корисними справами. Безперечно, одними з них є Магдалина та Михайло Белені, які присвятили своє життя служінню високому мистецтву і рідній землі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати