Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Молочна криза

Асоціації: Полтавщина, Донеччина та Київщина найактивніше вирізають корів
19 лютого, 18:53
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У січні загальне поголів’я корів в Укра — ні скоротилася на 6,4% —  до 1,79 млн голів, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це, посилаючись на дані Держстатистики Укра— ни, повідомляє аналітичний відділ Асоціаці—  виробників молока.

«Скорочення відбувається в усіх категоріях господарств, як у сільськогосподарських підприємствах —  6,2%, так і в домогосподарствах —  6,4%, —  каже аналітик Асоціаці—  виробників молока Володимир АНДРІЄЦЬ.

Так, у сільськогосподарських підприємствах станом на 1 лютого налічується 434,3 тис. голів, що на 29 тис. голів менше, ніж у січні минулого року.

Ключову роль у падінні відіграли підприємства Полтавщини, де вирізали 5,6 тис. голів — а це 9,2%; Чернігівщини, де позбулися 3 тис. голів, або 6,7%; Сумщини, де скорочення склало 2,6 тис. голів, або 8,2%. Скоротили поголів’я також на Вінниччині на 2 тис. голів, а це 6,3%; Харківщині —  на 1,8 тис. голів, або на 5,2%, та Донеччині —  на 1,7 тис. голів —  14,4%, порівняно із січнем минулого року.

Так, у січні промислове поголів’я зменшилося на 3,6 тис. Найбільше позбувалися корів на Полтавщині —  мінус 0,8 тис., Донеччині —  0,7 тис., Ки— вщині та Хмельниччині по 0,6 тис. Загалом, у січні «мінусувало» 11 областей».

«Молочно-товарним фермам всього лише семи областей поки вдається утримати молочну худобу на рівнях попереднього місяця. П’ять регіонів демонструють незначне нарощування, яке не впливає на загальний тренд скорочення», —  каже аналітик.

Після сповільнення темпів зменшення поголів’я дійних корів серед сільськогосподарських підприємств у грудні, новий рік розпочався новою силою скорочень. Очікується, що із ринку й надалі будуть виходити гравці через незрозумілу ситуацію з ринком землі, і триватиме це до вияснення та впровадження остаточних положень Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення».

Кількість корів у домогосподарствах скоротилася до 1,36 млн голів, що на 93,1 тис. голів менше, ніж у січні минулого року. У першому ж місяці нового року населення позбулося більш ніж 27 тис. корів. Скорочення відбувалося в 17 областях кра— ни. Найбільше вирізали корів на Львівщині —  5,7 тис. голів, або 6,1%; Закарпатті —  4,2 тис. голів, або 4,8%; Вінниччині —  4,2 тис. голів, або 4,2%; Херсонщині —  3,5 тис. голів, або 7,1%; Луганщині —  3,4 тис. голів, або 11,4%, та Донеччині —  2,2 тис. голів, або 10,7%. Нарощувала поголів’я лише Івано-Франківщина —  на 1,8 тис. голів, або 2,3%.

«І без того складну ситуацію в галузі поглиблює скорочення поголів’я корів у господарствах населення. І хоч тут причини вирізання корів інші, проте наслідки однакові —  дефіцит сировини в переробці. Переробники борються за постачальників, проте брак сировинного молока буде посилюватися і в нинішньому році», —  підкреслює Володимир Андрієць.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати