Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Захистити озера

Екологи ініціюють присвоєння заповідного статусу всім водоймам Києва
05 жовтня, 11:33
ОЗЕРО БЛАКИТНЕ

Екологічне становище столиці давно потребує особливої уваги: якість повітря уже тривалий час належить до десятки найгірших у світі, забудови руйнують екосистеми, Дніпро гине від зарегульованості й забруднення. Потерпають і ставки й озера, яких, за словами екологів, сьогодні у столиці налічується близько 300. За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира БОРЕЙКА, протягом останніх десятиліть Київ втратив десятки водойм. Тому дуже важливо зараз зробити певні кроки, щоби зберегти ті, що залишилися. Для порівняння: фахівці кажуть, що столиця ще може похвалитися своїми водоймами, позаяк в інших містах немає такої кількості озер і ставків. Для збереження водойм у Києві екологи, науковці, депутати і представники природоохоронних організацій ініціювали процес їхнього заповідання — щоб надати їм природоохоронний статус.

— Озера — це символ Києва: я не можу бачити Київ без круч, зелені та озер. Існує проблема, що Київ щороку позбувається їх: близько 35 озер і ставків на кінець ХХ — початок ХХІ століття в Києві було знищено. Ми моніторимо становище озер давно і бачимо, що на кожне друге озеро був напад чи зазіхання. І сьогодні їм загрожує як незаконна забудова, так і знищення. Ми виступаємо за те, щоб наші водойми були заповідними: потрібно їх захистити і зробити це системно. Це на сьогодні — найдієвіший механізм.

Озеро в Голосієвському парку
 

Озеро поблизу вулиці Осокорківська
 

Бо якщо водойма набуває статусу заказника, то зазіхання на неї буде кримінальною справою, — сказав Володимир Борейко. — Озера і ставки — це острівці біорізноманіття: там водяться черепахи, 10 — 15 видів птахів, 10 — 20 видів риби. Також у час глобального потепління озера є потужним регулятором повітря температури. Наприклад, якщо на Хрещатику — +40°С, то біля Совських ставків — +30°С. Температура підвищуватиметься з кожним роком, і влітку для людей ставки будуть порятунком, також це місце для купання, риболовлі… У багатьох країнах спеціально будують з такою метою водойми — як механізм регуляції клімату.

Озеро Вирлиця

Озеро Синє

Він додав, що статус місцевого заказника даватиме можливість відпочивати біля цих озер киянам: можна буде облаштовувати спортивні, дитячі майданчики, місця для відпочинку, при цьому статус убезпечить від зазіхань забудовників. На сьогодні КП «Плесо» вже дало п’ять погоджень на заповідання п’яти озер.

Озеро Качине

Озеро Тельбін

Ще одна проблема — озера і ставки в Києві не інвентаризовані й не зареєстровані. Тому слід провести повністю інвентаризацію київських водойм.

— Біологам не потрібно пояснювати, навіщо в столиці озера. А для пересічного киянина одна із найголовніших функцій озера — це формування клімату, рекреаційна роль… Крім того, є роль, яку недооцінюють — це історичний і реліктовий характер ставків та озер. Деякі з них існують десятки тисяч років і містять інформацію не лише про минуле Києва чи Дніпра, Десни, а й цілого континенту, — зазначив доктор біологічних наук Іван ПАРНІКОЗА. — Велика кількість озер і ставків у нас залишилися після того, як льодовик зійшов із території Білорусі, а ми були на периферії льодовика. Усе це релікти, які залишилися. Дуже багато озер — це стариці стародавніх водотоків прадніпра або прадесни, наприклад у Кончі-Заспі. Важлива складова — це унікальний рослинний світ: скажімо, залишилися рослини дольодовикового періоду, які живуть у прибережній смузі. Тваринний світ Києва набагато менше вивчений за рослинний, але кожне озеро — це підвищений набір біорізноманіття: є й червонокнижні комахи, риби, птахи, також — цікаві ссавці, яких рідко можна побачити на інших теренах України.

Озеро Небреж

Озеро Тягле

Фахівці переконані: навіть на забруднених озерах, на які вже й не звертають особливої уваги, є величезні простори прибережної водної рослинності — це і фільтр, і домівка для багатьох прибережно-водних птахів.

— Ми ухвалили важливе рішення створити електронний реєстр водних об’єктів Києва — сподіваюся, його підтримає наступна сесія, -— сказав голова постійної комісії з питань екологічної політики КМДА Денис МОСКАЛЬ. — У реєстрі буде повна інформація про водні об’єкти, їхні паспорти, захисні смуги та інші критерії. Ми вже підготували п’ять проєктів рішень про створення об’єктів заказників місцевого значення.

Він додав, що сьогодні Києві є одним із лідерів по заповіданню територій — 19 тисяч гектарів у столиці охороняється законом, це понад 20% площі. Тоді як у Лондоні — 2%, Амстердамі — 12%.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати