Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від учених – тести, від держави – фінансування

Науковці НуБІП розробили діагностичні системи для визначення коронавірусу
01 квітня, 19:29

Вчені Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування України (НУБіП) розробили тест для діагностики коронавурусу COVID-19 в межах співпраці із компанією «ТОВ Біотех Діагностик ЮА». Мова іде про швидку імунохроматографічну тест-систему для виявлення інфікованих осіб. Розробники розповіли, що тест – відносно недорогий для виробництва і, за необхідного фінансування, дозволить провести масовий скринінг населення України.

Сьогодні завершується виготовлення дослідних зразків, і, у разі позитивних випробувань, в університеті може бути налагоджено серійне виробництво засобів діагностики. Налаштування технологічної лінії потужністю 100-200 тисяч тестів у місяць потребує орієнтовно шести мільйонів гривень. Про деталі «Дню» розповів директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБІП, доктор ветеринарних наук Валерій УШКАЛОВ.

Валерію Олександровичу, розкажіть, будь ласка, про тест, який створила ваша лабораторія. Наскільки реально з його допомогою запустити масове тестування населення?

– Ми пропонуємо декілька тестів Один із них – це швидкий тест для виявлення людей, які вже інфіковані і знаходяться в стадії захворювання, у яких уже утворюються антитіла до цього вірусу, але відсутні клінічні ознаки захворювання. Іде мова про швидкий імунохроматографічний тест – протягом 10-15 хвилин можна отримати результат. Система не потребує спеціального обладнання. Тест можна застосовувати на пунктах пропуску на кордонах, в аеропортах, потягах тощо. Аналоги на світовому ринку широко використовуються. В Україні поки що немає власного виробництва таких тестів. Але все іде до того, що скоріш за все буде декілька позицій. В Україні реально запустити випуск цих тест-систем за певної уваги до цієї проблеми.

Також ведуться роботи щодо створення ІФА тест-системи для виявлення антитіл та ПЛР тест-системи для виявлення специфічних ділянок генів збудника – які можна використовувати в спеціалізованих лабораторіях.

Яка вартість тесту ?

– Ціна залежить від кількості вироблених тестів: чим більше виготовляти, тим вони будуть дешевшими. Орієнтовно – вартість нижча за імпортні аналоги. Не можу сказати точно, бо ми зараз знаходимося в стадії формування прорахунків вартості цієї продукції.

– Як вдалося зробити цей тест, що для цього потрібно?

– Ми робимо їх на підставі загальнодоступної інформації, яка є в спеціальних базах даних. Ідеться про те, що науковці уже провели аналіз – секвонування більше 100 ізолятів цього вірусу (виділені в різних країнах від різних людей, які хворіли). Тобто геном відомий. За аналізом послідовності генів можна визначити найбільш ефективну ділянку цього гену – для діагностики. І, відповідно, на цій підставі можна розробили засоби для діагностики.

–  Ви вже перевіряли тест на комусь?

-Ні. Його в руках ніхто не має. Ми говоримо про те, що вже готові найближчим часом виготовити цей тест. Коли це буде – точно не знаємо. Більшість компонентів – біотехнологічні продукти зарубіжного виробництва Сподіваємося, найближчим часом це станеться, і відразу передамо на випробування у відповідні інстанції.

– Чи є якась реакція від влади на ваше звернення про допомогу ?

– Ректор НУБІП Станіслав Ніколаєнко направив листи в МОН, комітети Верховної Ради. Я впевнений, що реакція буде.

Тест ви запропонували для виготовлення лише в Україні?

– Поки пропонуємо лише в Україні, але якщо буде налагоджене виробництво, то співпрацюватимемо зі всіма зацікавленими організаціями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати