Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Саміт Україна-ЄС: що підписали?

У Києві Володимир Зеленський закликав надати європерспективу нашій країні
12 жовтня, 19:03

12 жовтня шлях України до Європейського Союзу отримав практичне наповнення. В цей день до Києва завітали Президент Європейської ради Шарль Мішель і Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яких у Маріїнському палаці зустрів Президент України Володимир Зеленський.

Важливим підсумком саміту стало підписання угоди між Україною та Євросоюзом про спільний авіаційний простір. На це рішення в Україні давно чекали. Спільний авіаційний простір між Україною та ЄС передбачає відкриття ринку повітряного транспорту, нові можливості як для споживачів, так і для операторів. Очікується, що угода сприятиме розвитку торгівлі, туризму, інвестиціям, здешевленню авіаквитків тощо.

«Через вісім років нарешті підписано Угоду про Спільний авіаційний простір. Я вітаю Україну, вітаю президентів і всіх членів Європейського Союзу. Це високі стандарти безпеки польотів, нові можливості для громадян і бізнесу, більша кількість рейсів та ширша географія подорожей», — заявив глава Української держави.

В рамках саміту було підписані ще дві важливі угоди. Зокрема, угоду про участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025), комплементарній до Рамкової програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа».

«Підписання документа забезпечить правову базу для співпраці у науковій і науково-технічній сфері та створить передумови, необхідні для прискорення становлення України як впливової європейської держави шляхом розширення міжнародного науково-технічного співробітництва, забезпечить необхідні кроки для інтеграції нашої країни до Європейського дослідницького простору», — йдеться у повідомленні Офісу Президента.

Крім того, була підписана Угода про участь України у програмі «Креативна Європа» (2021—2027). Метою укладення Угоди є участь нашої країни у програмі ЄС «Креативна Європа» на 2021—2027 роки, спрямованій на підтримку та посилення конкурентоспроможності європейського культурного, креативного та аудіовізуального секторів, а також розвиток та просування культурного й мовного розмаїття та збереження європейської культурної спадщини.

Під час саміту Володимир Зеленський закликав керівництво Євросоюзу і держави-члени бути «сміливими і далекоглядними» і надати європейську перспективу Україні.

Є три напрямки, зближення за якими може призвести до отримання Україною членства в ЄС. Про це під час пресконференції заявила Урсула фон дер Ляєн. «Ми дуже близькі і ще більше зближуємось, це важлива перспектива. Є три основні напрямки, по-перше: це фокусування України на впровадженні реформ ... Друге: це поступова економічна поступова інтеграція. Це дуже потужна сила, це рушійна сила, тому що це спростить інші напрямки зближення. І також політична асоціація з Європейським Союзом, повне впровадження Угоди про асоціацію, Угоди про вільну торгівлю. Важливо, що ми єдина європейська сім’я і ми працюємо разом», — сказала вона (radiosvoboda.org).

Також український президент закликав ЄС розширити санкції проти Росії, зокрема, після нещодавніх виборів до Держдуми РФ. Тим часом, в спільній заяві за підсумками саміту (вона велика —  можна почитати на сайт Президента) йдеться про те, що «ми підтверджуємо своє рішуче засудження очевидного порушення суверенітету та територіальної цілісності України внаслідок актів агресії російських збройних сил, починаючи з лютого 2014 року». Сторони наголосили на важливості повного виконання Мінських домовленостей, підкреслюючи «відповідальність Росії як сторони конфлікту».

Також Євросоюз та Україна домовилися пропрацювати «усі сценарії» розвитку подій навколо постачання газу до України. «Я розумію вашу занепокоєність щодо постачань газу, і це питання не тільки цієї зими, а й подальшого майбутнього. І завдання для Комісії — разом з Україною пропрацювати всі сценарії. ... Ми також маємо вивчити питання використання підземних газових сховищ України», — заявила Урсула фон дер Ляєн.

Безумовно, Україна має прагнути до вступу в Євросоюз, але робити це потрібно орієнтуючись на стан самої Європи. Тут важливою є не просто мета вступу в ЄС як така, а досягнення високих стандартів життя, а для цього потрібно працювати над собою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати