Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Феміда не зможе продатись, тільки якщо все буде голосно, прозоро та світло»

Група бізнесменів зголосилася оплатити всі судові витрати у справі смертельної ДТП у Харкові
28 жовтня, 19:59

У середу харківські правоохоронці повідомили про підозру в порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого, 16-річному юнакові, який влаштував дорожньо-транспортну пригоду в Харкові, внаслідок якої загинула одна людина (58-річний водій Chevrolet). ДТП сталася увечері у вівторок у районі перехрестя проспекту Гагаріна та вулиці Одеської у Харкові. «26 жовтня 2021 року приблизно о 20:40 у районі перехрестя проспекту Гагаріна та вулиці Одеської у Харкові сталося зіткнення автомобілів «Шевроле Авео» та «Інфініті», який рухався на червоний сигнал світлофора і за кермом якого перебував підозрюваний», — йдеться у повідомленні пресслужби Офісу генерального прокурора України.

16-річний водій отримав повідомлення про підозру за ч. 2. ст. 286 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

За фактом ДТП розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху чи експлуатації транспорту особами, що керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.

Тим часом у громадській організації «Центр протидії корупції» з’ясували більше про підозрюваного в цій смертельній аварії. В листопаді 2019 року він ще 14-річним «мав побутову суперечку, під час якої в людному місці дістав пневматичний пістолет і зробив 4 постріли в обличчя жінки і її сина. В підсумку у жінки прострелена щока, прострелена гайморова пазуха, в якій застрягла куля з пневмата. Жінці зробили операцію з встановленням титанової пластини в гайморову пазуху. Потерпілі заявили позов з відшкодування матеріальних витрат на лікування та моральної шкоди в розмірі 250 000 грн», ідеться в інформації на фб-сторінці організації. Там же наводиться інформація про суддю Червонозаводського суду Харкова Тетяну Янцовську, котра «за умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження дала два роки умовно. Хоча стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 3 років. Але суддя вирішила, що хлопця не варто ізолювати від суспільства, підліток як підліток. А замість 250 000 грн — суддя присудила нецілі 8 000 грн компенсації за лікування і 15 000 грн моральної компенсації» У Центрі протидії корупції роблять висновок, що це стало чинником, який переконав хлопця у вседозволеності, до смертельної аварії він вчинив ще кілька правопорушень, розгляд протоколу за якими був призначений на 9 листопада. А згадувана суддя «відзначилася» і в рішенні у так званій справі рюкзаків Авакова.

Водночас група бізнесменів зголосилася «фінансувати захист постраждалих від свавілля юної мразі та його покровителів» і компенсувати всі витрати на судовий процес. Про це написав один із них, Юрій Сапронов, на своїй сторінці у фейсбуку. Станом на ранок четверга 10 людей, а це і харківські, і київські та одеські підприємці, були готові оплатити послуги авторитетного адвоката і передали потерпілим його контакти. «Ми готові. Вибір за постраждалою стороною... Феміда не зможе продатись, тільки якщо все буде голосно, прозоро та світло. Хабарів не даємо», — написав бізнесмен.

Так само важко не погодитись із висновком співробітників Центру протидії корупції, про те, що реформа судів украй нагальна: «Бо такі історії будуть повторюватись, поки судді будуть відмазувати харківських і не тільки мажорів типу сина Авакова чи Колю на Інфініті...»

P.S. Коли готувався номер, стало відомо, що Київський районний суд Харкова обрав запобіжний захід підозрюваному в ДТП, унаслідок якої одна людина загинула і троє постраждали, у вигляді тримання під вартою в державній установі Харківський слідчий ізолятор без визначення застави на 60 днів. Його може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати