Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Батарейки «здалися»

Україна вперше відправила 20 т використаних акумуляторів на переробку
12 березня, 19:24

Днями активісти руху «Батарейки здавайтеся!» відправили перші 20 тонн батарейок на переробку на завод GreenWEEE в Румунії (нагадаємо, наша газета писала про цю ініціативу / «День» №234 від 19 грудня 2019 року). Як зазначили організатори, таким чином вдалося врятувати від забруднення 1,6 тисяч га землі.

Нагадаємо, рух «Батарейки, здавайтеся!» був заснований 2013 року трьома фахівцями у сфері ІТ-технологій із Дніпра. Сьогодні він виріс до масштабів всеукраїнської некомерційної організації: проєкт фінансують своїми внесками 850 людей і 111 компаній. Мета руху на 2020 рік — зробити так, щоб 4% всіх батарейок ішли на переробку.

Активісти нагадали, що одна батарейка забруднює токсичними речовинами 16 квадратних метрів землі. Крім цього, важкі метали, які містяться в батарейках, здатні потрапляти у продукти харчування і викликати захворювання людей.

В організації повідомили, що до цього часу жодна з батарейок, які збиралися в Україні, не доходила до переробки. Вони залишалися на складах або викидалися і забруднювали довкілля. Так відбувалося тому, що переробка батарейок не безоплатна. Учасники руху зазначили, що щорічно в Україну ввозять 3250 тонн батарейок. Це означає, що відправили лише приблизно 0,5% усіх батарейок, які викидаються в нашій країні щороку.

Валентин ПУГАЧОВ, піар-менеджер ГО «Батарейки, здавайтеся!»:

— Кошти на переробку перших 20 тонн вдалося зібрати завдяки пілотному проєкту за моделлю розширеної відповідальності виробника в торговельних мережах «Епіцентр» та «Нова лінія», який стартував у грудні 2019 року. Тепер переробка всіх батарейок, зібраних у цих мережах, фінансується імпортерами батарейок Duracell, VARTA, GP, Hausmark і мережею з продажів нових батарейок, як у Європі. Іншу частину коштів на переробку забезпечили відповідальні компанії та організації, які протягом останніх восьми років збирали батарейки у себе в магазинах, в офісах, у людей. Ліцензійний підрядник, який забезпечує відправку — ТОВ «Екологічні інвестиції». Щоб розв’язати проблему, ми закликаємо інші торговельні мережі взяти приклад з «Епіцентру» та «Нової лінії» і почати збирати й фінансувати переробку батарейок. Крім того, наголошуємо на неприпустимості явища псевдопереробки: коли компанія ставить коробочки, а в реальності за переробку не платить, то вона це робить лише задля реклами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати