Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вперше за 20 років, або Що змінилось після об’єднання

Про успіхи від децентралізації та наболілі проблеми територіальних громад Вінниччини
23 березня, 11:00

Зараз на Вінниччині добровільно сформовано 34 об’єднані територіальні громади. Кожна з них окремо розпоряджається власними коштами від доходів фізичних осіб. І має одноразову субвенцію від держави для розвитку інфраструктури. Однак ще чимало жителів селищ та районних центрів побоюються реформи. У місті Козятин, який є важливим транспортним вузлом країни, і досі тривають дискусії щодо проведення реформи та об’єднання громад. У самому Козятинському районі минулого року утворилася Глухівецька територіальна громада. Там проживає майже 5000 людей. Жителі приєднаних сіл Непедівка та Гурівці поки не відчули суттєвих змін. На місці у них працює староста, який видає всі необхідні довідки. Тим часом у самому опорному центрі громади люди кажуть, що в Глухівцях нарешті з’явився справжній господар.

З АТО — У КРІСЛО ГОЛОВИ

Головою територіальної громади Глухівець став учасник АТО Олександр Амонс. Він декілька років попрацював у Британії, повернувшись в Україну, відразу потрапив у першу хвилю мобілізації. Служив у батальйоні матеріального забезпечення 51-ї бригади. Був командиром взводу роти підвозу боєприпасів, виводив бійців із «Іловайського котла». Про свою службу в АТО Олександр Амонс розповідає з болем. Каже, військова форма порвалася в перші дні, іншої не видавали, воював у спортивному костюмі, постійні обстріли, а на твоєму рахунку — кожен постріл.

Однак зараз його найбільше хвилює розвиток власної громади. Після об’єднання, звітує, вдалося зробити небагато. «Ми відремонтували школу, поміняли дерев’яні вікна, яким уже було понад 40 років, на металопластикові, ремонтуємо садочок, відремонтували освітлення на всіх вулицях. Цьогоріч поклали майже кілометр асфальту в межах селища, облаштували два дитячих майданчики. До речі, допомагали їх встановлювати самі батьки та учасники АТО», — розповідає голова Глухівецької об’єднаної громади Олександр АМОНС. Тим часом на екрані його комп’ютера видніється панорама центральних вулиць селища. Саме в рамках безпеки там встановили чотири відеокамери. Незабаром вони з’являться біля школи та адміністративних будівель.

Шукають у громаді спосіб працевлаштування для людей. Колишній завод залізобетонних виробів понад 20 років простояв, як привид. Нарешті глухівчанам вдалося відшукати інвестора. Там розпочалося будівництво хлібопереробного підприємства, на якому зможуть працювати орієнтовно 70 осіб. Також у селищній раді працює спеціаліст, який пише проекти на різноманітні конкурси та гранти для розвитку громади. І Олександр Амонс вірить, що в недалекому майбутньому в них буде єдиний центр адміністративних послуг, сучасна лікарня, яка колись приймала хворих на стаціонар, але зараз її верхні поверхи нагадують зону відчуження. Потрібні значні кошти, щоб привести до ладу медичний заклад. Поки сільський голова лише мріє, що це вдасться зробити.

У громаді проживають 44 учасники АТО. На лікування з бюджету громади їм надають кошти. Минулого року влаштували масштабний патріотичний захід, щоб вшановувати всіх полеглих героїв. На запитання, звідки беруть кошти, селищний голова відповідає: «Знайшли спільну мову з керівниками. Вони допомагають. Там, де можна організувати співфінансування якихось робіт, ми це робимо. Підприємці відгукуються, бо це ж для рідного селища. Хтось дає двадцять, хтось — тридцять, хтось — п’ятдесят тисяч. Є власні надходження, також субвенція від обласного бюджету. Але і планів на цей рік у нас надзвичайно багато, тому жодна копійка не буде зайвою. По-перше, ми розпочнемо будівництво водогонів у приєднаних селах, заклали мільйон гривень на капітальний ремонт доріг, пишемо проект на конкурс, щоб придбати муніципальний автобус, який курсуватиме по селах громади. І якщо навіть ми не виграємо жодного конкурсу, то самостійно придбаємо його. Головна проблема зараз — зневіра людей та кадровий дефіцит. Нам дуже не вистачає фахових спеціалістів, і це сьогодні найголовніша проблема», — додає голова Глухівців.

У НЕМИРІВСЬКОМУ — ГРОМАД НАЙБІЛЬШЕ

Доки Козятинський район спостерігає за досвідом Глухівців, у Немирівському утворилося шість об’єднаних територіальних громад. Зокрема, у Ковалівську громаду об’єдналося вісім навколишніх сіл. Функціонують чотири дошкільних навчальних закади і дві школи. Після об’єднання в Ковалівці створили комунальне підприємство, яке займається благоустроєм громади. За кошти субвенції закупили трактор для вивозу сміття, розчистки вулиць. Відремонтували водогін, побудували дитячий майданчик. Особливу увагу в громаді приділяють культурним заходам. «У нас є затверджена програма освітньо-культурних заходів, на яку надали 105 тис. грн. Тому вперше за всю історію нашого поселення проводили конкурс на найкраще новорічне подвір’я, проводимо також чимало дитячих конкурсів. Зараз ми оголосили конкурс на найкраще квітуче обійстя. Заохочуємо людей дбати про свою громаду, свій дім, стимулюємо грошовими призами. Проводимо бучно різні свята. З об’єднанням ми справді стали єднатися», — розповідає заступник голови громади із гуманітарних питань Алла КИЗЛЮК.

Серед основних проблем Ковалівської та й інших громад району — відсутність нового генерального плану: «У Ковалівці є залізнична колія, а поряд приваблива для інвестицій земельна ділянка. Однак інвестор хоче ознайомитися з генпланом і подивитися, які є обмеження на певну територію. Ковалівська громада шукає можливість розробити генплан, адже це не дешева процедура. Та й сільські ради, які не увійшли в ОТГ, також намагаються розв’язати цю проблему. І швидко залучити інвестора поки нікому не вдається. Не лише на Вінниччині є проблема з розробкою генпланів, а й у багатьох громадах України», — зазначає перший заступник голови Немирівської районної державної адміністрації Богдан УРБАНСЬКИЙ.

Додамо, що у Вінницькій області діє агенція регіонального розвитку. Вона допомагає органам місцевого самоврядування залучати інвесторів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати