Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від зсувів можуть упасти будинки

13 березня, 00:00

Такий невтішний прогноз провідних фахівців Запорізького відділення Українського НДІ будівельних конструкцій, які склали карту небезпечних зсувних територій. За результатами досліджень старшого наукового співробітника Анатолія Коробка і начальника відділу інституту Віталія Гупаленка, найнебезпечнішими виявилися землі в селищі Кушугум, приміській зоні обласного центру. Особливість цієї території в тому, що в геологічній структурі земель є штольні, з яких кілька десятків років тому добували вапняк. Іще — це зона подвійного зволоження: природний водний горизонт і полив садово-городніх ділянок. Активізації руйнівних процесів сприяє наявність у грунті глини, що «пливе» від перезволоження, а також вібраційного навантаження від інтенсивного руху поїздів залізницею, яка проходить поруч.

Зсувні явища зафіксовано в Запорізькому, Василівському і Токмацькому районах, в обласному центрі.

Однак не менше хвилює фахівців і проблема берегової абразії. Наприклад, 2,5 км узбережжя Азовського моря уражено в курортній зоні селища Кирилівка, в Акімівському районі. А це 667 будинків, де проживає 1600 чоловік. Узбережжю Бердянського та Приморського районів завдає багато клопоту абразія, надто в місцях розташування баз відпочинку та дитячих оздоровчих установ. Руйнування берегової зони також зафіксовано на 70 кілометрах рукотворного Каховського водосховища.

Усі позначені на карті зсувні території, звичайно ж, вимагають пильної уваги і мають перебувати під постійним контролем, щоб попередити надзвичайні ситуації, котрі являють собою загрозу для людського життя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати