Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поїли нашого борщу й наче побували вдома»

Уже третій рік поспіль «Кухарська сотня» столиці передає бійцям сухі набори для перших страв та різні смаколики
13 жовтня, 09:13
ФОТО НАДАНО ВОЛОНТЕРАМИ

Волонтери «Кухарської сотні» не залишають свій фронт, незважаючи на втому та різні фінансові труднощі, продовжують годувати воїнів. Завзяті господині сушать вдома на електросушарках овочі, фрукти, пакують каші та різні смаколики. Асортимент продуктів різноманітний, а головне корисний і поживний. «Ми готуємо борщові набори на десять та п’ять літрів води. Добавляємо сухі моркву, капусту, додаємо три саше томатної пасти та різноманітні приправи. Воїнам потрібно лише додати окропу та картоплі. Одним таким пакетиком на 10 літрів можна нагодувати 20 людей. А ще готуємо супи. В пакет козацького кулішу кладемо окремо нарізане сало, висушену моркву, цибульку і крупу. Окрім цього, передаємо молочні каші — рисову та вівсяну, пакети з сухофруктами, солодощі. Наші дівчата готують дуже смачну пастилу. Все робимо з великою відповідальністю та любов’ю. Щоразу в пакунки з їжею кладемо молитви, все для того, щоб наші воїни поверталися додому живими», — розповідає координатор «Кухарської сотні» Оксана Мікульська.

Годує «Кухарська сотня» бійців майже усіх батальйонів Збройних сил України. На свою адресу волонтери щоразу отримують сотні листів подяки зі словами, що проймають до сліз: «Поїли вашого борщу і наче вдома побували». І не дивно, що смачні пакунки від волонтерів наші бійці чекають із нетерпінням. З самого почату військової агресії на сході звичайні люди забезпечили батальйони усім необхідним і залишаються надійним тилом для кожного воїна.

Чи не втомилися волонтери за три роки? «Хочеться миру та спокою, — відповідає Оксана Мікульська і продовжує: — Ми не залишимо голодними хлопців. На Міністерство оборони годі й сподіватися. У нас є 10 волонтерок «Кухарської сотні», які з самого початку прийшли до нас і по сьогодні з нами. Дуже багато людей допомагають фінансово. Адже, щоб висушити капусту на один борщовий набір, потрібно закупати приблизно 15 кілограмів, а ще затратити електроенергію. Це не дешево. Нещодавно я витратила 5900 грн, лише щоб закупити сухий мелений часник, перець горошком, сушену моркву та сушену цибульку. Ще стільки маю витратити на крупи. Люди в нас неперевершені — допомагають хто працею, хто продуктами. І найголовніше — нам довіряють. Я постійно викладаю фотозвіти у соціальних мережах: на які продукти витрачені кошти і до яких батальйонів завезли допомогу».

«Кухарська сотня» відправляє на фронт пакунки з харчами двічі на тиждень. Довозять їжу лише перевірені волонтери на власних автівках. Наприкінці жовтня учасники «Кухарської сотні» мають традицію святкувати свій ювілей. На захід запрошують бійців та всіх, хто допомагає групі. Там буде розіграна безпрограшна лотерея, а на виручені кошти знову закуплять продукти для воїнів. Також «Кухарська сотня» радо приймає до своїх лав новачків. Тому долучитися до оригінального кулінарного мистецтва з сушіння овочів та фруктів можуть усі охочі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати