Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Передусім потрібна політична воля»

Громадські активісти хочуть повернути останки Ярослава Мудрого та ікону Св. Миколи Мокрого з Америки до України
24 квітня, 20:26

Активні пошуки праху Ярослава Мудрого почалися з 2009 року. Саме тоді виявили, що в саркофазі, що зберігався у заповіднику «Софія Київська», реліквії не справжні. Довгий час там знаходилися останки зовсім іншої людини. Співробітники музею провели власне розслідування. Як виявилося, за часів більшовицької влади священик Ніканор вирішив вивезти з Києва прах князя Ярослава Мудрого та чудотворну ікону Миколи Мокрого за кордон. «Коли окупаційні німецькі війська покидали Київ, разом з ними втікали і священики, які і забрали з собою мощі канонізованого князя. Так останки Ярослава опинилися спершу у Варшаві, згодом у Мюнхені, і, врешті,  в Америці. У процесі розслідування вдалося знайти навіть живих свідків усіх цих переміщень», – зазначає заступник директора Національного заповідника «Софія Київська» з наукової роботи В'ячеслав Корнієнко.

Нині українські святині перебувають  під надійною охороною в Українській Православній Церкві Святої Трійці у Брукліні. Українська громадськість вкотре порушує питання про повернення історичної спадщини на Батьківщину. І передусім для цього потрібна політична воля, –зазначає президент Інституту реформ та розвитку Києва Олександр Вовченко. «Юридичні механізми для цього є. Керівники комітетів Верховної Ради із закордонних справ та Комітету з питань культури пообіцяли розглянути це питання найближчим часом. Після цього планується візит офіційної делегації наших парламентарів до США. Окрім того, ми ініціювали створення державної служби з питань повернення культурних цінностей, які були вивезені з України», – говорить він. Також пан Вовченко повідомив, що Президентові України вже направили відповідне звернення з проханням розпочати переговори з американською стороною, надіслали також офіційні звернення до української діаспори та Українській православній церкві у США.

Існують також і загрози того, що українські святині не вдасться повернути до Батьківщини. Зокрема, певні перепони цьому може створювати Російська Федерація, в якій, як відомо, знаходиться чимало українських реліквій та культурних цінностей, вивезених за часів Радянського Союзу. «Ми знаємо, що Росія веде цілеспрямовану політику, яка направлена на знищення всього українського. Було чимало атак з боку агресора на українські святині, є факти перекручування історії Київської Русі на лад так званого «русского міра». Оскільки є велика загроза, нам потрібно об'єднатися і терміново реалізовувати весь комплекс заходів», – сказав Вовченко. Громадськість та співробітники «Софії Київської» сподіваються, що цього року українські святині повернуться до України. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати