Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НОВИНИ

13 березня, 00:00

Улюблене дитя «Мами-86»

У червні цього року в Лондоні відбудеться Третя європейська урядова конференція з питань довкілля і здоров’я, яка збере міністрів з 51 країни. Україна також представить Національний план дій з гігієни довкілля (НПДГД). І що примітно, вперше в процесі обговорення такого важливого документа до його ухвалення Верховною Радою бере участь електорат.

Ініціативу проявила жіноча екологічна організація «Мама-86» разом з мережею неурядових організацій «ЕкоПраво», еколого-культурним центром «Бахмат» і за підтримки міжнародної організації «UNED-UK», що організувала широке обговорення НПДГД по всій Україні. Якість повітря, води, продуктів харчування, грунту — гірше нікуди. Серйозні побоювання викликає стан енергетики, радіаційної безпеки відходів...

— Грошей на все це немає, — признався відверто представник Мінфіну, — і в найближчі 5 років навряд чи будуть.

Проте більшість наболілих питань можна вирішувати, не чекаючи появи бюджетних коштів, так вважає координатор проекту і «хрещениця» «Мами-86» Ганна Голубовська-Онисимова. За умови екологічного руху знизу, ми можемо запобігти наступним екологічним і соціальним катастрофам.

... Один з наочних прикладів дієвості спільних зусиль — проект «Мами-86» — «Питна вода в Україні». Минулого року фахівці провели дослідження води, водопостачання і здоров’я в 11 містах України. Жодного «джерела життя», яке відповідало б нормативам якості, не виявилося в Татарбунарах. У лютому цього року в місті було запущене експериментальне обладнання з доочищення води, яке безкоштовно передала Українська екологічна корпорація.

Досвід багатьох країн доводить, що найефективнішими виявляються ті проекти, в яких задіяні місцеві органи влади й громадські організації.

Олександр ФАНДЄЄВ, «День»

Кожний другий — правопорушник

На розширеній нараді керівництва МВС України з дільничними інспекторами з 11 областей України, на якій був присутній Президент України, міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко визнав, що «кожний другий громадянин держави 1998 року був покараний працівником міліції». Зокрема, до адміністративної відповідальності було притягнуто 18 мільйонів осіб.

Міністр зазначив, що ніколи не повірить у те, що кожний другий дорослий громадянин є правопорушником в Україні. І закликав засвоїти гіркі уроки історії, коли за часів сталінщини понад 17 мільйонів громадян було знищено, а внутрішнім ворогом відкрито визнавався власний народ.

За словами Ю. Кравченка, на кримінальну статистику сьогодні дивляться «чесно і відкритими очима». Відтак у минулому році вдалося розкрити 411 тисяч злочинів, нейтралізувати понад 1,1 тисячі організованих злочинних угруповань, викрити та знешкодити 104 бандитських осередки. Однак не обійшлося й без втрат. 74 працівники міліції загинули, а 450 було поранено.

Як зазначив міністр, розслідування кожного четвертого злочину, за статистикою, припадає на дільничних інспекторів. Під їхнім особливим контролем перебувають понад 11 тисяч раніше засуджених громадян. Служба дільничних віднині не зводиться до «відбування різних заходів у райвідділах внутрішніх справ». У життя втілюється ідея партнерства міліції з населенням.

Віктор ВОРОНЮК, «День»

 
 
Затриманий в «Оріоні» терорист підозрюється в жорстокому вбивстві

Жахливе продовження дістало затримання в одеському пансіонаті «Оріон» 48-річного озброєного терориста Артеменка, що захопив і утримував у одній з кімнат заручницю, вимагаючи від правоохоронців за її звільнення викуп у $20 тисяч. У ході слідства колишній директор пивбару зізнався, що торік із корисливих мотивів скоїв убивство своєї знайомої К., яка мала необачність позичити йому $13 тисяч, а в призначений час зажадала повернення грошей. За словами начальника УБОЗ УМВС в області Валерія Романовського, підстав підозрювати арештованого підприємця в заподіянні смерті громадянці К. цілком достатньо. Артеменко під час слідчого експерименту показав правоохоронцям труп жертви, яку вбив трьома пострілами з револьвера, i згодом забетонував у 200-кілограмову металеву бочку і вивiз на звалище поряд з Хаджибейським лиманом. Судмедекспертиза підтвердила, що три кулі калібру 7,62, вийняті з тіла жертви, справді випущено з револьвера-нагана, вилученого працівниками УБОЗ та СБУ під час затримання терориста. Розслідування триває.

Михайло АКСАНЮК, «День»
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати