Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навчає не стати мішенню

Понад 20 років боєць із позивним «Радек» займається професійною стрільбою і зараз допомагає освоїти цю справу українським воїнам
28 листопада, 15:38

Як ви думаєте, скільки потрібно часу, щоб навчитися стріляти? Не раз чула від бійців фразу: «Захочеш жити, відразу навчишся». Боєць 8-го полку спецназу Руслан з позивним «Радек» переконує, що готувати стрільців потрібно щонайменше п’ять років. Зараз для цього бракує інструкторів, відповідної школи та фінансування. Спецназівець опанував мистецтво стрільби з гвинтівки ще у 80-х роках. Він представляв українську збірну на міжнародних змаганнях з польової стрільби. І протягом 20 років відшліфовував свої навички, тренувався і займався теоретично.

У 2015 році Руслана мобілізували. Він пішов служити у 8-й полк спецназу, де виконував різні бойові завдання. Каже, що їхній загін працює тихо й непомітно. Не раз доводилося прикривати плечі товаришів від куль та небезпеки. І, на щастя, боєць повернувся до рідної столиці цілим і неушкодженим. Цікаво, що в мирному житті Руслан декілька років працював в Німеччині, в одній із найпрестижніших компаній. Йому пропонували цього року продовжити контракт, але він обрав інший шлях — готувати воїнів у зоні АТО. «Я побачив, що у фонді «Повернись живими» шукають інструктора. Відразу запропонував свою допомогу і зараз це основна моя робота. Я намагаюся дати хлопцям ті знання, які вони можуть відразу застосовувати на практиці. І коротко визначаю наступну «планку», до якої вони мають тягнутися, шліфуючи навички», — розповідає Руслан. З його слів, рівень підготовки бійців збройних сил України зовсім різний. Одні уже вміють добре стріляти і навчились цьому ще до війни. Інші — відразу ж в бою. Для кожного військового Руслан індивідуально підбирає заняття. «Я не ставлю завдання зробити професіоналів, бо це нереально. Я хочу їх навчити користуватись тими приладами, яких вони раніше не знали. Допомагаю бійцям уникати помилок під час стрільби. Снайпер повинен мати непогані математичні здібності. Він повинен вміти добре та швидко рахувати, робити це автоматично. У своїх тренінгах я орієнтуюсь на американську модель підготовки снайперів. Навчання повинні проходити в два етапи — включаючи теорію і практику. Я намагався створити власний методичний посібник зі стрільби. Але зрозумів, що мені бракує часу і сил», — зазначає інструктор. За час роботи у фонді, як інструктор із снайпінгу, він навчив понад сотню бійців із бригад, які служать на лінії розмежування. У його планах продовжити роботу ще як мінімум рік і підготувати собі гідну зміну.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати