Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На вигляд – спортивна шапка, а насправді – медичний прилад

Команда студентів створила пристрій, який дозволяє завчасно попереджати про епілептичні напади в режимі реального часу
11 вересня, 16:00

В Україні щороку збільшується кількість людей, яких уразила епілепсія. Хвороба небезпечна тим, що людина різко непритомніє і не встигає вжити відповідні ліки. Якщо напад трапився на вулиці, є шанс, що врятують перехожі, а якщо вдома, де поряд нікого немає, — годі уявити.

Студенти Київського національного університету ім. Т. Шевченка перейнялися цією проблемою і розробили пристрій «HELi», котрий заздалегідь попереджає хворого про напад. Як це працює, розповіла студента Вікторія Гайдар: «Наша розробка складається з трьох компонентів: гарнітура у вигляді спортивної шапки, на якій вмонтовані електроди та реєстраційний блок, система обробки сигналу та мобільний додаток. Людина одягає гарнітуру на голову і це дає можливість відслідковувати, у якому стані вона перебуває, та реєструвати основні функціональні зміни в роботі мозку. Далі йде система обробки сигналу — власне, ядро всього проекту. І остання складова — мобільний додаток. Саме він призначений попереджати людину про можливість настання нападу, а також зберігати дані та надсилати повідомлення в лікарню для проведення моніторингу стану здоров’я користувача».

Створити такий пристрій одній Вікторії було не під силу, тому в команді з нею працював студент, котрий навчається за напрямом «Комп’ютерна інженерія», Микита Чечула. Молоді винахідники працювали над розробкою чотири місяці. Вікторія зізнається, проект ще «сируватий» і стартап потрібно доопрацьовувати. Цим вони займуться лише після всесвітніх змагань стартапів, які проходитимуть з 18 до 22 вересня у Копенгагені. Українські студенти змагатимуться з 70-ма командами всього світу за грошову нагороду в розмірі 25 000 доларів США та титул «Найкращий стартап світу». Вікторія Гайдар зазначає, що в Україні розробка з’явиться лише після повного доопрацювання: «Після змагань World University Cup 2017 та завдяки Startup Kyiv ми сподіваємося отримати корисні відгуки від спеціалістів в нашій сфері, скоректувати напрямок нашої роботи та продовжувати працю над HELi. Плануємо, що розробка з’явиться на ринку в найближчі декілька років».

Щоб скористатися медичним благом, людям з епілепсією доведеться добре ознайомитись із інструкцією, встановити мобільний додаток та зареєструвати у системі себе та свого лікаря. Тим часом українські інвестори чекають з нетерпінням, коли медичне ноу-хау перейде з статусу стартапу і буде готовим до повноцінного тестування в медичних закладах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати