Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зміцнення української ідентичності та збереження національної пам’яті: в Києві представили дві книги про трагедію Голодомору

24 листопада, 09:12
Фото detector.media

Задля вшанування пам’яті жертв Голодомору Міністерство культури та інформаційної політики України в рамках проєкту «Книга для зміцнення національної єдності» сприяло виходу книг «Пустеля. Голодомор. Український південь» авторства Віри Марущак та «Дайте, мамо, гами… Словник Голодомору» Олекси Різниківа.

Презентація книг відбулася в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

У ході заходу заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко наголосив, що, зокрема, такі видання є важливим елементом для збереження національної пам’яті.

«Збереження пам’яті в усіх формах, в тому числі друкованим словом є надзвичайно важливим. Це маленька крапля в зміцнення української ідентичності, в збереження національної пам’яті, тим не менше – це важлива крапелька», – зазначив він.

Своєю чергою автор книги «Дайте, мамо, гами… Словник Голодомору» Олекса Різників, наголосив, що ці книги чітко показують політику геноциду, яку москва проводила весь час проти України. І, на його думку, в тому числі через такі видання, можна про ці геноцидні дії розказати і країнам Заходу.

«Ця книжка дуже допоможе нам показати для всієї Європи, що проти нас провадиться геноцид, яким путін хоче знищити і Україну, і українців, і Українську мову, не тільки сьогодні,  а це робилося 300 років. Ця книжка може дуже чітко розказати Заходу про це», – переконаний автор.

Водночас авторка «Пустеля. Голодомор. Український південь» Віра Марущак упевнена, що такі видання допоможуть українцям і прийдешнім поколінням звернути увагу на страшні сторінки історії, які пережила Україна.

«Мені дуже хочеться, щоб саме через літературне слово довідалися про цю трагедію. Можливо, вона більше западе до душі юнаків і дівчат, до дорослого люду, тому що все менше й менше стає тих людей, які можуть сказати, що вони чи пам’ятають про Голодомор, чи щось про нього знають», – зазначила вона.

Варто також зазначити, що на обкладинці книжки «Дайте, мамо, гами… Словник Голодомору» розміщена важлива робота Віктора Цимбала «Рік 1933» – перша картина про Голодомор.

Як зазначалося під час заходу, книги будуть відправлені на фронт, в військові частини та бібліотеки військових частин. Крім того, вирішуватиметься і питання щодо додаткового накладу, оскільки важливо, аби книга з’явилася і в книгарнях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати