Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Депутати Львівської міськради не погодилися на демонтаж скульптури Францу Ксаверу Моцарту

30 листопада, 20:48

Сьогодні, 30 листопада, депутати ЛМР розглянули-таки питання щодо демонтажу скульптурної композиції  на площі Євгена Маланюка з присвятою сину Моцарта – Францу Ксаверу.  Варто додати, що розгляд питання (точніше – петиції від 30 серпня мисткині Наталії Криничанки про демонтаж) стояло в порядку денному сесійного засідання минулого четверга, 25 листопада, але було перекладене, як і низка інших, на сьогодні.

Отже, щойно згадана петиція не отримала підтримки депутатів ЛМР. Позаяк рішення не набрало потрібної кількості голосів, скульптура залишиться на площі Маланюка. Про це щойно повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев на сесії уточнив, що насправді йдеться не про пам’ятник, як вказано в тексті петиції, а про алегоричну скульптуру, встановлену з ініціативи міжнародної фундації Моцартеум та диригентки, організаторки та артистичної директорки фестивалю LvivMozArt Оксани Линів.


«На думку багатьох мистецтвознавців та людей, які пов’язані зі сферою культури, ця скульптура доволі органічно виглядає в тому просторі, – наголосив Антон Коломєйцев. – Я хочу також зазначити, що вона була встановлена з ініціативи організації Моцартеум та Оксани Линів, яка не перший рік влаштовує у місті знаний фестиваль класичної музики LvivMozArt. Скульптура розроблена австрійським скульптором і встановлена згідно з рішенням виконавчого комітету. До слова, до петиції, яку ми розглядаємо і яка збирала голоси 1,5 місяця, зареєстрована додаткова петиція (Дарини Лаврін, зареєстрована 25 листопада. – Т.К.) , яка за пів дня набрала аналогічну кількість голосів. Це свідчить про те, що львів’янам ця скульптура таки полюбилась».

«Те, що мистецькі смаки городян не збігаються, є звичною реальністю європейських міст, – зазначив у зверненні до депутатів почесний громадянин Львова Мирослав Маринович. –  Париж, Відень, Мюнхен і навіть Львів на початку ХХ ст. вже пережили подібні смакові колізії. Я шаную думку львів’ян, яким не подобається робота Себастьяна Швайкерта. Але міська рада не може бути істиною останньої інстанції, коли йдеться про мистецькі дискусії. Інакше Львів повернеться до радянської практики, яку ми вже давно засуджуємо. Демонтажем цієї скульптури міська рада засигналізувала б, що наше місто перебуває поза європейським культурним простором».



Міський голова Львова Андрій Садовий додав до слів Мирослава Мариновича, що досі жодна скульптура у Львові не спричинювала таких дискусій серед громадськості. І подякував депутатам за прийняте рішення. «Радянська влада не визнавала сучасного мистецтва, – цитує мера пресслужба ЛМР. – Але саме сучасне мистецтво дає людині можливість розширювати горизонти власного мислення. Це безпрецедентне питання, тому що жоден монумент, жодна скульптура, жодна композиція не спричинила таких дебатів у Львові». Міський голова подякував депутатському корпусу за мудрість і зазначив, що йому надзвичайно приємно, що «Львів показав сьогодні свою принциповість і чітку позицію підтримки сучасного мистецтва і здорового глузду».

Ініціаторка встановлення скульптурної композиції Оксана Линів напередодні сесійного засідання також записала відеозвернення до депутатів, в якому пояснила свою позицію щодо важливості цієї скульптури у Львові.

«Львів, а з ним і Україна – єдине місце Східної Європи, історично пов’язане з видатною музичною династією Моцартів, – зазначила Оксана Линів. – Цього року, до 230-ліття з дня народження Франца Ксавера Моцарта, якого в світі називають львівським Моцартом, ми ініціювати створення сучасної скульптури, присвяченої йому. Вона є першою в світі скульптурою, що присвячена цьому композитору. Вона – найбільш розпіарена і відома скульптура України і про неї дискутують далеко за межами країни. Ця скульптура стала першим міжнародним проєктом, який було реалізовано за допомогою та під патронатом міжнародної організації Mozarteum та LvivMozArt. Вся робота над цим об’єктом була профінансована зі спонсорських джерел. Ми подарували її Львову. Для втілення запросили австрійсько-німецького скульптора Себастьяна Швайкерта. Він створював її форму у Зальцбургу, де впродовж багатьох місяців разом зі спеціалістами Mozarteum вивчав архіви про композитора. Ми хотіли в цій скульптурі виразити те, що Франц Ксавер Моцарт все життя був в тіні свого батька і по-справжньому творчо щасливим став саме у Львові. Ми також хотіли показати, що він, з одного боку, морально і емоційно був пов'язаний зі своєю батьківщиною, з батьком Вольфгангом Амадеєм та дідом Леопольдом, а з іншого – сміливо крокував вперед та самостійно протоптував свій шлях тут, на Галичині. Себастьян Швайкерт спеціалізується на стилі передавання через бронзу переживання людини, тому форма цієї скульптури не є одразу зрозумілою. Когось вона відлякує, для когось вона занадто активна, і це все правильно, адже образ Франца Ксавера натхненний операми, музикою, театром. Реакції людей розділились, і це добре. Бо якщо люди проходять повз арт-об’єкт як повз щось буденне і звичне, це означає, що він не несе глибинного змісту».



Оксана Линів навіть порівняла теперішню ситуацію з львівським Моцартом з несприйняттям свого часу і опери «Кармен», і балетів Стравінського, і картин Вінсента ван Гога, і Ейфелевої вежі. «Якщо зараз виграє одна зі сторін і скульптуру львівського Моцарта таки демонтують, то в результаті програємо ми всі, адже Львів та Україна понесуть дуже сильні іміджеві втрати. Наше завдання – думати про наше місто на багато років наперед, тому дуже б не хотілося, щоб цей факт став чорною плямою на репутації Львова», – сказала Оксана Линів.

Ну, от тепер Оксана Ярославівна може нарешті спокійно видихнути, бо Ксавер, встановлений 26 серпня з її легкої руки на площі Євгена Маланюка, і надалі там стоятиме своїми двома лівими алегоричними ногами. 

Детальніше про перипетії зі скульптурою Ксаверу у Львові – у матеріалах «Дня» від 16 («Бути чи не бути?»), 24 листопада («Завтра у Львові розглядатимуть питання стосовно демонтажу скульптури  Франца Ксавера Моцарта») та 25 листопада («На сесії Львівської міської ради не розглянули питання щодо демонтажу скульптури Франца Ксавера Моцарта»).

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів
Фото з ФБ-сторінки Оксани ЛИНІВ

 


.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати