Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З Вінниці до Львова аеромедична евакуація вперше транспортувала донорську печінку для дитини

13 січня, 11:53
Фото – Поліція Львівської області

400 кілометрів здолав аеромедичний вертоліт за півтори години, щоб доставити із Вінниці до Львова печінку для дівчинки у важкому стані. Транспортування донорського органу відбулося в межах програми аеромедичної евакуації, яка реалізується за ініціативи Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров’я України. Орган був призначений для пересадки 11-річній дівчинці, яку прооперували у Львівській міській лікарні швидкої медичної допомоги.

Як повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, напередодні вінницьким медикам не вдалося врятувати життя 44-річного чоловіка, але його органи подарували нове життя іншим людям.

«Пацієнт був доправлений до лікарні ім. Ющенка без свідомості в стані коми. Ввечері 11 січня медики діагностували смерть мозку. Донорські органи – серце, печінку і нирки пересадять пацієнтам. Операцію з трансплантації серця вінницькі медики разом з фахівцями із інституту Амосова вчора провели у Вінницькій лікарні ім. Пирогова. Печінку доправили у Львів, нирку в Київ», – каже Сергій Борзов.

Як писав «День», у березні 2021 року, за ініціативи Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров’я України, було створено Єдиний аеромедичний простір, в рамках якого здійснюється аеромедична евакуація хворих у критичному стані або важкотравмованих у ДТП чи внаслідок нещасних випадків осіб, а також авіаційне транспортування органів для трансплантації. Операції з трансплантації для пацієнтів безкоштовні, витрати покриває держава. Підбір пари донор-реципієнт здійснює Єдина державна система трансплантації, яка є цілковито незалежною від людського впливу й самостійно проводить такий підбір за визначеними критеріями.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати