Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

6 та 7 квітня вперше у Національній філаромнії: український електроакустичний вимір

04 квітня, 11:22

Електроакустична музика – наймолодший жанр сучасного українського музичного мистецтва, що постає з футуристичних марень поетів «наших 20-х», перших звукових монтажів кінострічок Дзиґи Вертова у ВУФКУ, сміливих музичних експериментів композитора театру Леся Курбаса Анатоля Буцького, музики перших українських модерністів Бориса Лятошинського, Миколи Рославця.

Історія української електроакустичної музики – це історія задумів принципово нової «конкретної музики» Віталія Годзяцького, розробок власних методів синтезу звуку Святослава Крутикова, алгоритмічної композиції Леоніда Грабовського. Це історія відкриття безмежного внутрішнього «простору звуку», час багаторічних наукових досліджень та творчих експериментів Геннадія Когута, Ігоря Пясковського, Леоніда Диса. Досвід розбудови перших студій електроакустичної музики, фестивалів та музичних лейблів.

«Український електроакустичний вимір» дозволить відчути нерв сучасної української електроакустичної сцени, її жанрове різноманіття, та здатність до відкритого емоційного висловлювання.

У фокусі дводенного проєкту – твори для інструментів та електроніки, сольні фіксовані електроакустичні твори Антона Стука, Євгена Дубовика, Алли Загайкевич, Святослава Луньова, а також електроакустичні перформанси відомих київських артистів Edward Sol та Ujif_notfound.

Проєкт відбувається з використанням 8-канальної аудіо-системи.

Музична керівниці НФУ, диригентка Наталія Стець: «Якось в перерві одного з концертів Національна філармонія України випадково зустрілись з Аллою Загайкевич. Я була безмежно рада її бачити, адже вже кілька днів до того відкладала «на потім» дзвінок. Ми швиденько вирішили випити кави і піти на другий відділ, але в нас розгорнулась така цікава бесіда (всі хто знають Аллу Леонідівну, зрозуміють), що ми ледь встигли потрапити додому до комендантської години. Так народився один з проектів #філармоніямайбутнього – «Український Електроакустичний Вимір». Це два дні першокласного електроакустичного звучання в Музичному Салоні НФУ»

Програма День1

Антон Стук The Last and the Greatest Day Of Obo’e, оптофонічний запис, (2020)

Євген Дубовик, new work

Алла Загаи?кевич: «Друже Лі Бо...» для бандури та електроніки, присвята Олегу Лишезі, (2015)

Прем’єра! Святослав Луньов: POST, (2022)

Виконавці: Алла Загайкевич, Святослав Луньов, Євген Дубовик, електроніка; Єлизавета Соловйова, бандура

Програма День2

Edward Sol: Escapades (2024), прем’єра

Ujif_notfound: new work

Проєкт відбувається за підтримки Асоціації електроакустичної музики України

За додатковою інформацією, акредитацією, організацією інтерв’ю, запрошення у прямі ефіри / записи, включення через месенджери соцмереж, – звертайтеся до керівниці комунікаційного відділу НФУ Ольги Стельмашевської: +380672388185, [email protected]

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати