Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шмигаль: Муніципальні та регіональні партнерства — це ще один драйвер нашої євроінтеграції

09 травня, 15:13
Фото kmu.gov.ua

Практика муніципальних та регіональних партнерств — це частина українського відновлення, яка відмінно себе зарекомендувала. Вже укладено понад 1600 таких партнерських угод, повідомляє Урядовий портал. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час Другого міжнародного саміту міст і регіонів. Захід відбувся 9 травня за участі Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та Президентки Європейського парламенту Роберти Мецоли.

Як зауважив Денис Шмигаль, муніципальні та регіональні партнерства вже дають цілу низку позитивних результатів, прямо тут і зараз.

«Перший результат — це ініційований Президентом Володимиром Зеленським комплексний патронат над відбудовою цілих громад та регіонів. Показовими тут є патронат Данії над Миколаївщиною, французького регіону Іль-де-Франс — над громадами Київщини та Чернігівщини, Італії — над Одещиною, та багато інших прикладів», — сказав очільник Уряду.

Ще один результат, на думку Прем’єр-міністра, — це конкретні проекти відбудови. Ідеться про водогони, дитячі садки, школи, лікарні — про критично важливу для кожного українця інфраструктуру.

«Третій результат — це залучення приватних інвестицій. Те, що генеруватиме додану вартість, нові робочі місця. Те, що буде посилювати одночасно і локальну, і національну економіку. А також буде посилювати бізнес-відносини», — відзначив Прем’єр-міністр.

Наступний результат, який вже дали Україні регіональні партнерства, це обмін міжмуніципальним досвідом. А також — гуманітарна складова, підтримка українців, які перебувають у найбільш вразливому становищі через повномасштабну війну.

«Муніципальні та регіональні партнерства — це ще один драйвер нашої євроінтеграції. Саме на рівні громад формуються міцні та стійкі зв’язки між людьми та інституціями. Це те, що визначить наше європейське майбутнє», — підкреслив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр нагадав про низку проектів, які громади можуть ефективно реалізовувати за підтримки партнерів. Окремо він зупинився на питаннях енергетики.

«Останні кілька місяців росія інтенсивно атакує наші електростанції, підстанції та інші об’єкти. Відновлення потребує величезних коштів і величезних зусиль», — зауважив Глава Уряду.

За словами Прем’єр-міністра, свій внесок роблять регіони та громади країн-партнерів. Від постачання генераторів до реалізації довгострокових енергетичних проектів. Зокрема, він подякував Роберті Мецолі за ініціативу «Генератори надії».

«Будемо потребувати цього року багато децентралізованого енергетичного обладнання — від генераторів до газових турбін. Створення децентралізованої енергосистеми буде життєво необхідною для наших громад і людей», — наголосив Денис Шмигаль.

Як підкреслив Прем’єр-міністр, українські громади мають активніше знаходити точки дотику з потенційними партнерами та домовлялися про взаємовигідну співпрацю.

Денис Шмигаль подякував міжнародним партнерам, представникам європейських регіонів, міст, регіональним асоціаціям за незмінну підтримку та солідарність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати