Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Замість однієї платіжки приходитимуть дві

Одна квитанція — за сам газ, а друга — за його розподіл
22 січня, 19:19

Квитанцій на сплату комунальних побільшало. Із січня за сам газ і за його доставку українці платитимуть окремо — приходитимуть дві різні платіжки. Адже так званий анбандлінг — відокремлення функцій продажу газу та його розподіл — дістався не лише ГТС, а й побутових споживачів.

«Дотепер усі ми платили за газ, як товар, і за його розподіл в одній платіжці. Із січня все змінилося. Чітко вже розділено: це — компанії облгази, які розподіляють газ, і компанії-постачальники, які продають газ для населення», — пояснює суть новації директор Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» Максим Рабінович.

Вартість послуг за розподіл газу розраховується індивідуально — залежно від обсягів споживання та місця проживання. Для розрахунку щомісячної плати за розподіл газу треба взяти за основу обсяг спожитого газу за минулий рік і помножити його на тариф на розподіл. А результат поділити на 12 рівних платежів, які сплачуються протягом року.

Утім, профільний регулятор — НКРЕ КП — затвердив нові, відчутно вищі тарифи на розподіл газу. Для жителів міст-мільйонників тариф буде нижчим, аніж для жителів областей. Найбільші суми в платіжках — понад 1 грн за куб — будуть у Миколаєві, Чернівцях та Івано-Франківську. А найменші — в межах 30 коп за куб — у Києві, Харкові та Кривому Розі.

«Середньостатистичне домогосподарство, яке використовує газ лише для приготування їжі, в Києві платитиме в місяць в районі 3 грн, в той час, коли в деяких регіонах це буде близько 20 грн чи навіть 25 грн. Ця плата дуже сильно залежить від регіону», — зауважує координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

А з липня цей тариф зросте ще на 20%, подекуди сягнувши 2,73 грн за кубометр.

При цьому за розподіл газу доведеться сплачувати не за попередній місяць, як за сам газ, а за поточний місяць — до 20 числа. Тобто в січні українці платитимуть за газ, спожитий у грудні, але за розподіл газу, який використають у січні. Аби уникнути плутанини, споживачам радять розраховуватися за розподіл газу наперед — за декілька місяців, квартал, за півроку чи навіть рік. Це допоможе зекономити на банківській комісії. Адже вона може бути вищою за сам щомісячний платіж.

«Якщо клієнт споживає до 100 кубів на рік, місячний платіж за розподіл може бути в межах 10 грн. Якщо платіжки сплачувати щомісяця й через банк — буде комісія. Це може бути за кожну квитанцію по 10—15 грн комісії, — наводить приклад Максим Рабінович. — Тому я пропоную розглянути можливість оплати на квартал чи півроку чи на рік цієї суми й заплатити 1 раз цю банківську комісію. Або ж сплачувати послуги он-лайн, де комісії може й не бути».

Попри появу додаткової платіжки та складної для пересічного споживача формули розрахунку фахівці упевнені: з точки зору лібералізації ринку це — крок уперед. «У клієнта з’явиться право вибору постачальника газу. Тобто в кожному регіоні буде одна розподільча компанія — природний монополіст, який експлуатує газову інфраструктуру. Але власне постачальників газу для населення чи бізнесу може бути декілька. Люди зможуть обирати кращого з них. А це стимулюватиме конкуренцію», — переконаний директор Газопостачальної компанії «Нафтогаз України».

Тим часом ціна самого газу цієї зими стала приємним сюрпризом. Порівняно з січнем минулого року вона знизилася на понад півтори гривні за куб — до 6 грн 91 коп. Це так звана гарантована ціна, що діятиме до кінця опалювального сезону. А далі вартість «блакитного палива» ринок регулюватиме щомісяця. І прогнози сприятливі. Завдяки продовженню транзиту через Україну ціни на газ не зросли й тепер можуть навпаки знизитися.

«Як Україна, так і європейський ринок наразі перенасичений запасами газу. Що, як ми сподіваємося, спричинить певне зниження ціни на газ найближчим часом», — зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати