Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цікаві підприємства залишаються без інвесторів

22 квітня, 00:00
Їх відлякує або невідомість, або збитковість Руслан МАЛАШЕНКО

На аукціон Української Фондової біржі в Києві було репрезентовано 13 підприємств. Купили пакет акцій лише одного емітента - Славутського содового заводу. До уваги трейдерів пропонувалися два пакети цього підприємства (17,08% і 0,08% статутного фонду), однак куплено було невеликий пакет - 0,08% від УФ, за ціною, що вчетверо перевищує номінальну вартість (на загальну суму 20 000 грн.).

На аукціоні не вперше виставлялися два досить цікаві підприємства - Крименерго (послуги з передачі й транспортування електроенергії, виробництво електроенергії) та АТ "Лисичанськнафтооргсинтез" (переробка нафти та нафтопродуктів). Стосовно останнього, то це саме те підприємство, яке цікавить і росіян, і англійців, і шведів (як відомо, "ЛіНОС" може забезпечувати 35-45% усіх потреб країни в нафтопродуктах). Уже втретє підприємство виставляється на біржі за грошові кошти (від 3,26 до 5% статутного фонду), але, певно, висока ціна (п'ять номіналів) чи невідомість із результатами комерційного конкурсу (40% УФ під інвестзобов'язання) заважає потенційному інвестору купити цей пакет.

Крименерго займає монопольне положення в Кримській автономії з розподілу електроенергії. Однак пакет його акцій залишився без запиту. По-перше, це пов'язано з тим, що обсяг продукції невеликий для такого підприємства (175 млн. грн.). Крім того, минулий рік підприємство завершило із збитками (близько 13 млн. грн.). Тому навіть зниження стартової ціни на аукціоні до 9 грн. (при номіналі в 10 грн.) не привабило покупців. Хоча загалом підприємство цікаве, й лише проблема з неплатежами робить його збитковим.

У Луганській філії з семи запропонованих підприємств було куплено тільки пакет (10,59%) ВАТ "Бісеп" (виробництво желатину й кісткового клею). Можливо, ним спокусився один із фінпосередників, які мають уже пакет не менше 10-15%. Оскільки контрольний пакет акцій належить працівникам підприємства (55%), то, маючи блокуючий пакет (25%+1 акція), можна опосередковано керувати підприємством. Вартість пакету становила 43 117 грн.

У східно-Українській філії жодне із восьми підприємств, на жаль, не зацікавило фінпосередників.

Миколаївська філія продала весь пакет (4,91%) заводу "Екватор" (виробництво обладнання для кондиціонування повітря). Цей самий пакет виставлявся і минулого разу, але за стартовою ціною 0,7 грн. Тепер стартова ціна знизилася до 0,35 грн. і, коли аукціонна ціна досягла номінальної (0,25 грн.), угоду уклали. Вартість пакету становила 19 695 грн.

На торгах Дніпропетровської філії покупці придбали невеликі пакети чотирьох підприємств: Дніпропетровський річковий порт, "Дніпротранссервіс", "Павлоградхіммаш" та Верхньодніпровське АТП №11209.

У Маріупольській філії куплено пакет (12,77% УФ) "Маріупольнафтопродукту" (12,77% із запропонованих 27,5%) по 0,2 грн. (при номіналі 0,25 грн.) за акцію. Ціна пакета становила 50 000 грн.

Аналогічне підприємство "Закарпатнафтопродукт-Мукачево" продавала й Закарпатська філія. Куплено акції (2,56% УФ) за номінальною ціною. Ціна пакета 16 080 грн.

Усі три підприємства, виставлені Одеською філією, знайшли своїх покупців. "Одесатрансбуд" - 0,26% УФ за ціною 1 грн. за кожну акцію (при номіналі 0,25 грн.). Ціна пакета становила 1 139 грн. Завод "Мікрон" - 4% УФ по чотири номінали за акцію. Ціна пакета 29 187 грн. Проектний інститут "Південмелбіосинтез" - 36,43% за досить високою ціною в 1,8 грн. за акцію (і це при номіналі в 0,25 грн.). Ціна пакета перевищила 56 тис. грн.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати