Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Населенню пропонують примусовий облік газу

23 липня, 00:00

До 1999 року кожна квартира матиме газовий лічильник. Таке завдання поставив перед державною компанією "Укргаз" голова Держнафтогазпрому Михайло Ковалко на колегії комітету, яка відбулася минулої середи.

І цілком імовірно, що тут ми станемо свідками рідкісного на сьогодні випадку виконання наміченого. Адже населення визнано Держнафтогазпромом найбільш відповідальною і дисциплінованою категорією платників за газ. Ним оплачено від 45 до 80% спожитого газу, тоді як на бюджет станом на 10 липня припадає 49% загальної заборгованості. Проте це не завадило відключити (за даними "Укргазу") від газової мережі 69 тисяч квартир і будинків.

Кампанію суцільного забезпечення лічильниками має психологічно підтримати розроблений "Укргазом" механізм колективної відповідальності мешканців багатоквартирних будинків за газові неплатежі, який нині завізовується в органах виконавчої влади.

На селі цю роль мають виконувати тарифи на користування газом. Ціна 1 кубометру в разі відсутності лічильника підвищується з 0,116 до 0,13 грн., що для сім'ї з трьох осіб, яка мешкає в будинку площею 80 кв.м і має в господарстві свиню і корову, виллється у 126 грн. 70 коп. на місяць. При наявності лічильника за таку ж кількість використаного газу плата становитиме 111 грн. 20 коп. Що вигідніше, ще невідомо. Має перемогти небажання платити за сусіда, який начебто палить більше. Але розумний господар може зметикувати, що в цих умовах ліпше платити за певну норму, використовуючи газ без обмежень.

Мабуть, останнє міркування призвело до спаду встановлення лічильників, відміченого останнім часом.

У зв'язку з цим колектив "Укргазу", за інформацією заступника голови його правління Олега Саванчука, збирається подати приклад усій країни. Маючи заборгованість із зарплатні, державна акціонерна холдингова компанія змушена ліквідовувати її, встановлюючи своїм працівникам лічильники. А там, де заборгованості немає, вони видаватимуться в кредит.

Вільний доступ до кредитів на придбання і встановлення лічильників під гарантії газових господарств мають забезпечити громадянам України філії "Правексбанку", до якого, можливо, приєднається і "Нафтогазбанк".

Нез'ясованим на сьогодні питанням залишається вірогідність обліку газу в промисловості, чиї огріхи досі списувалися на неохоплене лічильниками населення. Мабуть, Держнафтогазпромові слід замислитись над тим, щоб запровадити диференційовані тарифи (залежно від якості й точності застосовуваних вимірювальних приладів) і для підприємств.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати