Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

I тепло, і чисто!

На Хмельниччині запрацювала інноваційна теплоелектростанція на біомасі
05 липня, 10:22
ФОТО ДЕРЖЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

Будівництво комплексу розпочалося ще у 2015 році. Вартість проекту — $9,6 млн. Кошти надав Світовий банк у кредит під 0,01 % річних. За оцінками експертів, окупність проекту — 5 років.

Станція безперебійно забезпечуватиме теплом і гарячою водою близько 22 тис. мешканців: 190 житлових будинків, 3 дитячих садки та 5 шкіл. Потенціал заміщення газу — більше 8 мільйонів кубометрів газу в рік. Зазначається, що як біомасу буде використано відходи сільського та лісового господарства: в основному солому, кукурудзу та щепу.

«Ця, одна з найбільших у світі ТЕС, вироблятиме електричну і теплову енергію не з газу, а з альтернативних видів палива. Більше двохсот багатоповерхівок, кілька дитячих садків та шкіл в Кам’янці-Подільському, тобто десь 60 відсотків міста, будуть отримувати тепло саме з альтернативних джерел енергії, які використовуватиме ця ТЕС. Великий «плюс» такої станції в тому, що її використовуватимуть не лише в бюджетній сфері, а й в житловому секторі. Переймати досвід Кам’янці-Подільського, сподіваюся, будуть й інші міста України», —  заявив на відкритті станції голова Держенергоефективності Сергій САВЧУК.

З цією станцією Кам’янець-Подільський стає першим в Україні, третім у Європі та п’ятим у світі містом, яке використовує сучасний метод виробництва тепла, який полягає у роботі турбіни з модулем ОRС потужністю 1,8 МВт.

На станції також встановлено 2 твердопаливних котли загальною потужністю 15 МВт (10 МВт + 5 МВт), два резервних газових котли потужністю 12 МВт, а також 3 когенераційні установки загальної потужністю 1,89 МВт.

Тепло, згенероване станцією, буде подаватися у мережу за стимулюючим тарифом, передбаченим Законом України від 21.03.2017 № 1959-VIII, розробленим спільно із Держенергоефективності.

Крім цього, електроенергія, вироблена з біомаси, буде реалізовуватися за «зеленим» тарифом у розмірі 12,4 євроцента/кВт.год. Такий стимул закладено у Законі України щодо конкурентного виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії. Також, відповідно до цього Закону інвестор отримуватиме надбавку до «зеленого» тарифу, адже на станції працюють котли вітчизняного виробництва.

«Тож, запуск нової теплоелектростанції на біомасі — ще один сигнал інвесторам про вигоду інвестування у проекти із заміщення газу в Україні», — впевнений Савчук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати