Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Книга про Тараса Шевченка здобула премію імені Івана Франка

31 липня, 12:28
Фото надане автором

Книга «Тарас Шевченко у пам’яті поколінь», видана у Тернополі, здобула всеукраїнську премію імені Івана Франка 2015 у номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері».

У рамках конкурсу було визначено переможців у чотирьох номінаціях. Лауреатом премії у номінації «За кращу публікацію у друкованих ЗМІ» визнано документальну повість Сергія Сай-Боднара і Петера Хоманна «Любов і смерть Магди Хоманн». У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» перемогу здобув документальний фільм Олександра Домбровського (ДТРК «Культура») «Дмитро Дорошенко. Мої спомини про недавнє минуле. (1914-1920)». Найкращим твором у радіомовній сфері визнано радіопередачу журналіста Сумської ОДТРК Олександра Бабурова «Засвіт встали козаченьки», присвячену офіцерам-сумчанам, які загинули під час виконання бойових завдань в ході АТО. Як повідомляють у Державному комітеті телебачення і радіомовлення, цього року на здобуття премії імені Івана Франка було висунуто 24 роботи з 12 областей України.

Упорядниками книги «Тарас Шевченко у пам’яті поколінь» є громадський діяч Євген Філь, голова Тернопільської обласної організації НСЖУ Микола Ротман, Олександр Гуцалов. Ініціатор і автор проекту – Євген Філь. Книга видана двома мовами – українською і англійською. Головою редколегії є міністр освіти і науки України Сергій Квіт, який на час створення книги був ректором Національного університету «Києво-Могилянська академія». Видання було приурочено 200-літтю від дня народження Тараса Шевченка.

«Я би назвав цю книгу маленькою енциклопедією про Тараса Шевченка, бо ми намагалися розкрити різні сторони його життя і творчості. Звичайно, могли видати «Кобзар», але його перевидавали сотні разів. Ми також вирішили не робити науковий трактат, а створити книгу для популяризації інформації про самого Тараса Шевченка, про його творчість і життєвий шлях. Той, хто прочитає «Тарас Шевченко у пам’яті поколінь», отримає багато інформації про Шевченка. Один з цікавих розділів у книзі «47 років», де ми написали, що Шевченко 24 роки прожив в кріпацтві, 10 років – на засланні, а 13 – на волі.  У 47-ми пунктах перераховуємо всі його найбільші досягнення, починаючи з видання першого «Кобзаря», – розповідає «Дню» ініціатор і автор проекту Євген Філь.

Книга «Тарас Шевченко у пам’яті поколінь» була видана у 2014 році накладом 3 тисячі. З книги читач може дізнатися про автобіографію, родину, побратимів митця, перебування Тараса Шевченка у Кирило-Мефодіївському братстві, ознайомитися із поетичною та образотворчою спадщиною, прочитати про національну ідею у творчості Шевченка та ін. 

«Книжка сьогодні вже знана. До речі, голова Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайло Ратушний вже більше 200 книжок поширив по цілому світі, зокрема в Австралії, Аргентині, Канаді, Європі, Великій Британії. 21 травня він їздив на відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку в Хорватію і подарував діаспорі десятки книжок. Також завіз видання в українські школи Польщі».

Урочисте нагородження упорядників книги «Тарас Шевченко у пам’яті поколінь» премією імені Івана Франка відбудеться у місті Тернополі 27 серпня, у день народження І. Франка.

Зазначимо, премія ім. Івана Франка присуджується щорічно напередодні дня народження Івана Франка. На здобуття премії подаються твори, що сприяють утвердженню історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості та самобутності.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати